Linkovi

U Torinu završena 20-ta zimska Olimpijada


U Torinu je završena 20-ta zimska Olimpijada. Najviše medalja osvojila je Njemačka ispred Sjedinjenih Država i Austrije. Olimpijski dužnosnici i organizatori kažu da doping nije bio veći problem te izražavaju zadovoljstvo Igrama.

Na završnoj tiskovnoj konferenciji prije svečanog zatvaranja Olimpijade, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, Jacques Rogge, rekao je da je bio impresioniran natjecateljima.

"Ovo su igre kojima su odgovarale natjecateljima i igre u kojima je pokazana visoka razina nadmetanja. Vidio sam predivne stvari, vidjeti Cindy Klassen iz Kanade koja je osvojila pet medalja. Ona je definitivno prva sportašica ove Olimpijade."

Klassen je osvojila jedno zlato, te po dvije srebrne i dvije brončane medalje u brzom klizanju. Rogge je izrazio zadovoljstvo što je samo jedan sportaš bio pozitivan na doping-test, ali je upozorio da slučaj protiv deset austrijskih sportaša nije okončan. Unatoč tome, Rogge je rekao da su povećane mjere protiv dopinga imale pozitivan učinak. Valentino Castellani, predsjednik organizacijskog odbora Olimpijskih igara izrazio je zadovoljstvo.

"Olimpijada je nadmašila sva naša očekivanja. Ponosan sam da smo pridonijeli naslijeđu Zimskih olimpijskih igara".

Zadovoljstvo je izrazio i glasnogovornik američkog Olimpijskog odbora Darryl Seibel. Naime, radilo se o najuspješnijoj Zimskoj olimpijadi za američke sportaše nakon one od prije četiri godine, održane na domaćem terenu u Salt Lake Cityu. Tada su američki sportaši osvojili 34 medalje. Gledano u cjelini. postavljen je i novi rekord. Naime, odličja su osvojili sportaši iz čak 26 zemalja. Hrvatska je osvojila tri medalje, zlato i srebro Janice Kostelić te srebro njenog brata Ivice.

XS
SM
MD
LG