Linkovi

SAD će u 2007. povećati pomoć inozemstvu za 35 milijardi dolara


Bijela kuća je nedavno objavila prijedlog saveznog proračuna za fiskalnu godinu 2007, koja počinje prvog listopada. Kako iz Washingtona javlja Stephanie Ho, kada je u pitanju pomoć inozemstvu, prioriteti su se promijenili, a količina ukupne pomoći je povećana.

James Painter, djelatnik američke Agencije za međunarodni razvoj, kaže da Bijela kuća u 2007. planira na pomoć inozemstvu potrošiti 35 milijardi dolara više nego prethodne godine: "Proračun za ukupno područje vanjskih poslova veći je za 11 posto. Sama pomoć stranim državama bila bi prema prijedlogu vlade veća za 13 posto. Oni koji ovu problematiku malo duže prate znaju da proračuni na ovom području nisu uvijek rasli. No, danas, ovaj povećani proračun uzima u obzir važne veze koje postoje između pomoći za razvoj, obrane i diplomacije."

James Painter ovo je izjavio u govoru predstavnicima privatnih ne-vladinih udruga koja savjetuju Agenciju za međunarodni razvoj kako najbolje potrošiti novac namijenjen za pomoć stranim zemljama. U 2007. godini jedan od glavnih prioriteta je pomoć zemljama koje Washington smatra strateški važnima – kaže James Painter. "Najveći dio pomoći odlazi koalicijskim partnerima u ratu protiv terorizma – zemljama poput Afganistana, Pakistana, Jordana, Kolumbije."

Drugi prioriteti odnose se na programe poboljšanja zdravstva u zemljama u razvoju. Primjerice, program globalne borbe protiv AIDS-a, na što će Washington u 2007. potrošiti četiri milijarde dolara. Ili pak program borbe protiv malarije. "Stopa smrtnosti djece znatno je opala, zbog toga što smo povećali financiranje borbe protiv dvije glavne opasnosti. Jedna od njih je malarija. Za globalnu borbu protiv malarije zatraženo je dodatnih 166 milijuna dolara, od čeha 135 milijuna otpada na predsjednikovu inicijativu na ovom planu" - rekao je James Painter.

Ovaj dužnosnik američke Agencije za međunarodni razvoj kaže da vlada Sjedinjenih Država kontinuirano radi na tome kako što efikasnije potrošiti novac iz saveznog proračuna. Što se tiče proračunskih sredstava namijenjenih za strane države, naglasak je na strateškom pristupu svim razvojnim projektima.

XS
SM
MD
LG