Linkovi

CSM: Veterani rata u Iraku u pohodu na politiku kod kuće


Bostonski "Christian Science Monitor" piše o – kako je to nazvao – čitavoj vojsci veterana rata u Iraku koji kreću u pohod na politiku kod kuće. Sami su se nazvali 'Band of Brothers', njih pedesetak, većinom muškaraca, ali i nekoliko žena, svi protivni načinu na koji se administracija predsjednika Busha nosi s pitanjem Iraka, svi, osim jednog, Demokrati, i svi – vojni veterani. Imaju još jednu zajedničku osobinu: svi se kandidiraju za Kongres na izborima u studenom ove godine.

Nikada nakon 1946. godine – piše bostonski dnevnik – nije se toliko mnogo ratnih veterana iz jedne stranke okupilo u političkoj kampanji s istim ciljem: donijeti Demokratskoj stranci potreban kredibilitet po pitanju nacionalne obrane i patriotizma i, po mogućnosti, okončati republikansku kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa. No, kako ističe Monitor, dobar imidž sam po sebi ne donosi potrebna financijska sredstva za vođenje predizbornih kampanja; malo koji od tih pedesetak veterana uspjet će voditi svoju kampanju do jeseni, zaključuje ovaj list.

"New York Times" piše da je bijes oko danskih karikatura proroka Muhameda ponajviše osvijetlio rastući jaz unutar Srednjeg Istoka između onih koji žele da se njihova društva angažiraju u otvoreni, introspektivni dijalog i onih koji se usredotočuju na vanjskog neprijatelja. Među potonjima, na istoj su se strani našli islamski radikalni i militantni elementi i vlade koje im žele oduzeti primat svojatajući za sebe prvenstvo u zaštiti vjere.

Kako piše njujorški dnevnik, jedanaestorica novinara našli su se u zatvoru i sada su sučeljeni s drakonskim kaznama samo zato što su – premda su osudili karikature! – propitivali pozadinu nasilnih ispada gnjeva. "Tko više sramoti islam: europske karikature ili militanti koji pred kamerama ljudima odsjecaju glave kličući 'Alah je velik!'," upitao je jedan jordanski novinar i našao se u zatvoru, i to u zemlji koja se smatra među najdemokratskijima na Srednjem Istoku.

XS
SM
MD
LG