Linkovi

Janica Kostelić potvrdila vodeće mjesto u povijesti ženskog olimpijskog skijanja


Ponedjeljak je bio veliki dan za Austrijance koji su nakon zlatnih medalja u skijaškim skokovima, te muškom i ženskom super veleslalomu, dospjeli na drugo mjesto – koje dijele s Amerikancima – po broju osvojenih zlata.

19-godišnji austrijski skakač Thomas Morgenstern predvodio je svoj tim do zlata doskočivši nevjerojatnih 140 i pol metara. Srebro je pripalo Finskoj, dok je bronca došla u ruke Norvežana.

U muškom super veleslalomu održanom u Sestriereu, dvije medalje za Austriju. Prvo mjesto i još jedno austrijsko zlato pripalo je Benjaminu Raichu, kojeg su slijedili Francuz Joel Chenal sa srebrom i Benjaminov sunarodnjak i skijaški veteran Hermann Maier koji je osvojio brončanu medalju s zaostatkom od 16 stotinki. Ovom pobjedom Raich je došao do svog prvog olimpijskog zlata.

Ženski super veleslalom je ponovio priču muškog super veleslaloma u tome što su prvo i treće mjesto pripali Austriji. Naime, Michaela Dorfmeister osvojila je svoje drugo zlato na ovogodišnjoj Olimpijadi, i time ovaj put bila brža od Janice Kostelić. Janica je za Hrvatsku osvojila srebro i svoju šestu olimpijsku medalju kojom je još jednom potvrdila povijesni rekord kao najbolja sportašica svih vremena na Zimskim Olimpijskim igrama. Brončana je bila Alexandra Meissnitzer.

Do sada čak četiri zemlje imaju isti broj zlata, no trenutno, na prvom mjestu nalazi se Njemačka koja uz sedam zlatnih također ima i sedam srebrnih te četiri brončane medalje. Drugo mjesto dijele Austrija i Sjedinjene Država sa po sedam zlata, pet srebrnih i po tri brončane medalje. Rusija je na četvrtom mjestu s također sedam zlatnih odličja, dvije srebrne i pet bronzi.

XS
SM
MD
LG