Linkovi

Web sajt o trendovima zapošljavanja U SAD


Američka je vlada vjerojatno najveći sakupljač informacija na svijetu. Da bi do njih došli prije ste trebali otići u knjižnicu ili kupiti knjigu, danas su razne informacije dostupne besplatno putem Interneta. Jedna od najdostupnijih i najčešće korištenih zbirki raznoraznih informacija je Priručnik o trendovima u zapošljavanju.

Priručnik se obnavlja svake dvije godine i izdaje u obliku knjige, a u zadnjih deset godina i putem Interneta na web stranici www.bls.gov/oco. Tamo se mogu pronaći konkretne informacije o stotinama zanimanja, od arhitekta do čuvara zoološkog vrta s detaljnim opisom radnog mjesta, potrebnim kvalifikacijama, uvjetima rada, plaći i mogućnosti napredovanja u profesiji. Evo primjera kako priručnik funkcionira.

Chet Lavine, urednik u nakladnoj kući koja izdaje ovu publikaciju, govori o uvjetima zapošljavanja za učitelje. "Vrlo je jaka potražnja za nastavnicima matematike, prirodnih znanosti, stranih jezika kao i za dvojezičnu nastavu. Općenito uzevši, mogućnosti za zaposlenje nastavnika u sljedećih deset godina bi trebale biti odlične".

Ekonomisti ureda Ministarstva rada za statistiku, koji izdaje priručnik, pri pravljenju projekcije zaposlenja za svako zanimanje analiziraju široki raspon podataka. Chet Levine kaže da informacije o različitim zanimanjima predstavljaju zanimljiv portret Amerike. "Riječ je promjenama u tehnologiji, demografskim promjenama, promjenama u poslovanju, kao i o širokom rasponu drugih faktora čiji se utjecaj proteže kroz čitavu ekonomiju".

Ako razmišljate o studiranju ili zaposlenju u Sjedinjenim Državama ovaj je priručnik odličan izvor informacija. Priručnik o trendovima u zapošljavanju može se naći na web stranici www.bls.gov/oco.

XS
SM
MD
LG