Linkovi

CSM: Pakistanski nasilni prosvjedi pokazuju i druge korijene, a ne samo gnjev zbog karikatura


Bostonski "Christian Science Monitor" se detaljnije osvrće na prosvjede protiv karikatura proroka Muhameda u Pakistanu, gdje burni prosvjedi pokazuju tek manje znakove slabljenja. Tijekom proteklog tjedna, islam i vjerski fanatizam doživljavani su kao glavni uzrok širenja nasilja. No, za neke analitičare – kaže bostonski list – eratična priroda prosvjeda ukazuje na drugačije korijene.

Burni izljevi gnjeva i uništavanje stotina automobila na ulicama, kao i biznisa – koji nisu svi bili zapadnjački – bacaju svijetlo na vrlo jako nezadovoljstvo u Pakistanu oko ekonomskih i društvenih nejednakosti, koje su se u zadnjih pet godina još više produbile. Premda su napadi na zapadnjačke restorane, banke i druge biznise protumačeni kao napadi na Zapad, ove su mete napada jednako tako jaki simboli privilegija i statusa koji je nedohvatan za većinu stanovnika Pakistana, piše "Christian Science Monitor".

Na zapadu, odlazak u restoran lanca Kentucky Fried Chicken smatra se skromnim obrokom, ako nema ničeg boljeg. U Pakistanu – kako bostonskom listu kaže jedan profesor sa sveučilišta u Lahoreu –, u takvom restoranu objeduju samo privilegirani. I on, kao i drugi pakistanski sociolozi kažu da nasilje nije bilo izazvano vjerskim zanosom: poticale su ga skupine tinejđera koje uopće nije pogodila blasfemija karikatura - kažu oni.

"New York Times" se okreće New Orleansu uoči tradicionalnih karnevalskih svečanosti u tom gradu, tijekom 11 dana prije 28. ovog mjeseca, kada će kulminirati u Mardi Gras. Velike platforme već su spremne, određen je put kojim će se kretati, ali to je otprilike jedino što će biti nalik ranijim slavljima, piše njujorški list. U grad se vratilo manje od pola od ranijih 465 tisuća stanovnika. A, među povratnicima mnogo je manje crnačkog, tradicionalno većinskog stanovništva tog grada. Po prvi put nakon mnogo desetljeća, u New Orleansu živi više bijelaca nego crnaca.

Malih poduzetnika je isto mnogo manje: jedva polovica biznisa ponovno radi. Gradska vlada financijski ovisi o pozajmicama sućutnih banaka. Pravosudni sustav – koji su američki građani navikli uzeti kao zdravo za gotovo – u New Orleansu je na rubu kolapsa: sudske zgrade, zatvor, kao i sjedište policije još od poplave su neupotrebljive; mnogi policajci žive na čamcima jer su ostali bez doma; suđenja se ne uspijevaju održati jer se ne može izabrati porota. No, u ovom gradu koji izgleda kao da se budi iz kome, Mardi Gras dolazi kao svjetla točka, kao obećanje povratka života, navodi njujorški list riječi stanovnika New Orleansa.

XS
SM
MD
LG