Linkovi

Washington najavljuje 'oštriji pristup' trgovinskim odnosima s Kinom


Vlada Sjedinjenih Država najavila je da će u trgovinskim odnosima s Kinom zauzeti oštriji stav, zbog ogromne neravnoteže između američkog uvoza i kineskog izvoza u Ameriku. Peking s druge strane brani svoju vanjskotrgovinsku politiku. Iz dopisništva Glasa Amerike u Hong Kongu javila se Claudia Blume.

U izvješću koje je objavio ured američkog predstavnika za vanjsku trgovinu Roberta Portmana navodi se da Sjedinjene Države ulaze u novu fazu ekonomskih odnosa s Kinom. Washington će na Peking od sada vršiti jači pritisak – Kina bi trebala u budućnosti bolje poštivati globalna pravila o nesputanoj vanjskoj trgovini.

Prošle je godine američki vanjskotrgovinski deficit s Kinom dostigao rekordnih 200 milijardi dolara, i najviši je što ga Amerika ima s bilo kojom zemljom. Uvoz i izvoz nisu uravnoteženi, a u Kini se slabo poštuju zakoni o zaštiti autorskih prava. Washington tvrdi da Kina ne izvršava obaveze preuzete ulaskom u Svjetsku trgovinsku organizaciju, koji se tiču uspostave potpuno slobodnog tržišta. Vanjskotrgovinski predstavnik Sjedinjenih Država Robert Portman najavio je osnivanje posebnog vladinog ureda u Washingtonu koji će pratiti kako Kina na globalnoj ekonomskoj sceni izvršava svoje međunarodne obveze.

Kineska vlada još nije reagirala na ovo američko izvješće. No, kineski dužnosnici nedavno su branili kinesku vanjskotrgovinsku strategiju ovom tvrdnjom – jeftini kineski proizvodi uštedjeli su prosječnom američkom kupcu stotine milijardi dolara. S tim se slaže i David O'Rear iz Trgovinske komore Hong Konga. "Broj potrošača u Americi je 30 puta veći od broja proizvođača. Zbog te činjenice, američki kupac vuče izravnu korist – jer kupuje jeftinu robu. Pokušaj da se ograniči kineski izvoz udarit će po džepu prvenstveno američke kupce – dio njihove uštede jednostavno će nestati, umjesto da se potroši na nešto drugo" - kaže David O'Rear.

On podsjeća da oko 60 posto kineskog izvoza u stvari dolazi iz firmi koje su u stranom vlasništvu – od kojih su mnoge američke. O'Rear smatra da bi za Kinu bilo pametno kada bi počela poštivati autorska prava stranih firmi – iako istovremeno upozorava da Peking u pravilu ne reagira pozitivno na otvoreni pritisak izvana.

David O'Rear prognozira da će Kina s približavanjem Olimpijskih igara u Pekingu, 2008. godine, zaštiti autorskih prava početi posvećivati više pozornosti. Naime, masovno falsificiranje olimpijskog simbola izravno će pogoditi i kineski džep. Naime, Peking planira dobar dio olimpijskog proračuna napuniti prodajom olimpijskih suvenira i druge robe vezane uz Igre, kao i prodajom prava medijskog praćenje ove manifestacije.

XS
SM
MD
LG