Linkovi

U 2005. zatvoreno 125 novinara, četvrtina u Kini


Odbor za zaštitu novinara priopćio je da je tijekom protekle godine u 24 zemlje uhićeno 125 novinara, od čega jedna četvrtina u Kini.

U danas objavljenom godišnjem izvješću ove organizacije, sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, također se kaže da neki novinari koji nisu u zatvoru također ne mogu slobodno obavljati svoj posao.

Po tom izvješću, u nekim dijelovima Južne Amerike, novinari se ušutkavaju putem zastrašivanja, te se odlučuju na autocenzuru.

Odbor za zaštitu novinara je priopćio je da su ubojstva 47 novinara, u 2005., bila izravna posljedica njihova rada. Rat u Iraku u posljednje 24 godine predstavlja najopasniji događaj, kada su u pitanju životi novinara.

Među drugim informacijama u danas objavljenom izvješću kaže se da u Aziji rekordan broj stanovnika dobiva svoje vijesti i informacije putem radija, međutim, radio novinarima se prijeti zbog njihova izvještavanja.

Što se europskih zemalja tiče, Hrvatska se našla u društvu u odjeljku sa skupinom zemalja koje nisu obrađene u posebnim poglavlja, već su doneseni samo tzv. "sažeci". U toj skupini zemalja nalaze se Francuska, Njemačka, Italija, Britanija, Srbija i Crna Gora, Rumunjska i Cipar.

U vezi sa situacijom u Hrvatskoj iznosi se slučaj urednika tjednika Feral Tribune Drage Hedla kojem su bile upućene anonimne prijetnje smrću. Citira se Hedlova izjava u kojoj on kaže da je na meti prijetnje bio zbog teksta o otmicama, mučenju i ubojstvu srpskih civila tijekom 1991. i 1992. godine. Policija je priopćila da istražuje ove prijetnje i pružila je Dragi Hedlu zaštitu.

XS
SM
MD
LG