Linkovi

Za Valentinovo - čokolada za zdravo srce


Valentinovo je dan u godini kada se u Americi proda najviše čokolada – više od 36 milijuna bombonjera i pojedinačnih tabli ove poslastice. No, je li ta silna čokolada stvarno dobra za zdravlje?

Nedavne studije pokazuju da je čokolada dobra po zdravlje. Naravno, tamna čokolada … što tamnija, ustvari, a ne mliječna niti bijela čokolada. Tamna čokolada, ona s najvećim postotkom čistog kakaoa – recimo, oko 70 posto – snižava krvni tlak kod osoba kojima je on blago povišen; ona povećava razinu u krvi HDL-a, odnosno 'dobrog' kolesterola, te smanjuje rizik od bolesti srca.

Takvi učinci čokolade proizlaze iz nekih njezinih sastojaka - flavonoida, antioksidacijskih spojeva koji u ljudskom organizmu izazivaju stvaranje više dušikovog oksida. On, pak, proširuje krvne žile i spriječava taloženje aterosklerotičnih plakova. Flavonoidi se nalaze i u drugim prehrambenim proizvodima – primjerice, u čaju, luku, brokuli, soji i vinu -, ali, kakao koji se koristi za proizvodnju tamne čokolade daleko je najbogatiji antioksidacijskim spojevima.

Istraživanja antioksidacijskih spojeva još uvijek su relativno nova i mnogo toga tek treba saznati. Stručnjaci kažu da je prerano za savjet da se tabla čokolade učini redovnim dijelom svakodnevne prehrane, posebice ako se ima u vidu kontrola tjelesne težine. Čokolada, naime, sadrži i mnogo masnoća, što, u prevelikoj mjeri, ne bi bilo dobro ni za kolesterol, niti za krvni tlak, a, naravno, ni za suvišne kilograme.

XS
SM
MD
LG