Linkovi

Burns: Hrvatska dobro napreduje na putu ka NATO savezu


Hrvatska, Makedonija i Albanija ostvaruju dobar napredak u naporima za učlanjenje u NATO savez – glavni je naglasak sastanka ministara vanjskih poslova tri navedene zemlje s Nicholasom Burnsom, podtajnikom za politička pitanja u State Departmentu.

Sjedinjene Države ocjenjuju da sve tri zemlje Jadranske povelje nedvojbeno dobro napreduju u provođenju reformi, a po pitanju Hrvatske Nicholas Burns je rekao: "Uhićenjem generala Gotovine Hrvatska je učinila veliki korak naprijed. Cijenimo dobru suradnju koju imamo s hrvatskom Vladom po nizu pitanja. Hrvatska vlada sudjeluje u koalicijskim naporima u Afganistanu i za to smo jako zahvalni. Mislim da sve tri vlade čiji su predstavnici ovdje mogu učiniti još i više. Ostvaren je dobar napredak naročito što se tiče Hrvatske. Naše dvije zemlje se dodatno približavaju. Bilateralni odnosi su sve bolji."

Burns nije htio konkretno odgovoriti na pitanje je li realistično očekivati poziv za ulazak Hrvatske u NATO u savez 2008. godine što je rok koji spominju hrvaski dužnosnici. Američka administracija bi, rekao je američki podtajnik za politička pitanja, željela vidjeti predanost Hrvatske, Makedonije i Albanije dodatnim izdvajanjima za obranu, zatim da su voljne razmjestiti svoje vojnike u NATO-ovim misijama, eliminirati korupciju, te nastaviti s učvršćivanjem demokracije. Burns je dodao da će Sjednjene Države i dalje voditi aktivnu politiku u regiji kako bi to područje ostalo mirno, stabilno i bilo prosperitetno.

Ministrica Kolinda Grabar Kitarović je naglasila: "Vjerujemo da bi se trebalo uzeti u obzir naša individualna postignuća u ispunjavanja standarda NATO saveza. Jugoistok Europe zaslužuje jasan signal u smislu proširenja NATO saveza. Nadamo se da je proces proširenja otvoren i da će se odvijati paralelno s transformacijom saveza."

Od Američko-jadranske povelje Hrvatska, prema riječima ministrice Grabar Kitarović, očekuje konkretnije rezultate suradnje poput upućivanja zajedničke medicinske ekipe u Afganistan. Hrvatska je, naglasila, i dalje predana reformama kako bi se Hrvatska približila i NATO savezu i Europskoj uniji. Inače, u jednom dijelu sastanaka u State Departmentu sudjelovali su i diplomati iz Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore.

XS
SM
MD
LG