Linkovi

Hrvatska planira intenzivirati rad Jadranske povelje


Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović danas s ministrima vanjskih poslova Makedonije i Albanije, u američkom Državnom tajništvu u Washingtonu, sudjeluje na sastanku Jadranske povelje.

Hrvatska ovih šest mjeseci predsjeda Jadranskom poveljom i namjerava intenzivirati njezin rad. Odmah nakon početka pregovora s Europskom unijom hrvatska Vlada je pojačala i svoje aktivnosti prema NATO savezu uz istodobno inteziviranje transformacije oružanih snaga i uskladjivanja standarda sa zemljama u NATO-u, ističe Ministarstvo vanjskih poslova.

Inače, šefovi diplomacija Hrvatske, Makedonije i Albanije u američkom će Državnom tajništvu razgovarati s Nicholasom Burnsom, podtajnikom za politička pitanja. Glavna tema razgovora – skori summit NATO saveza u Rigi.

Sastanku Jadranske povelje prvi puta, kao promatrači, nazoče predstavnici Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore.

Ministrica Kitarović će imati i brojne druge susrete i aktivnosti. Izdvojimo susret sa senatorom Johnm McCaneom, s predsjednikom senatskoga Odbora za međunarodne odnose senatorom Richardom Lugarom, održat će i predavanje u kongresnoj knjižnici te na Sveučilištu George Washington, gdje će dobiti i priznanje – Predsjedničko odličje tog sveučilišta - a sudjelovat će i na okruglom stolu o Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

XS
SM
MD
LG