Linkovi

Suđenje Slobodanu Miloševiću ušlo u petu godinu


Za razliku od svoje baze, koja je sporove rješavala oružjem, bivši jugoslavenski politički vrh služi se trikovima. U prvom danu pete godine procesa Slobodanu Miloševiću svjedok Branko Kostić, nekadašnji član okrnjenog Predsjedništva SFRJ, obrazložio je kako je 'politički trik' - tako ga je opisao - Borisava Jovića legalizirao nekompletno predsjedništvo. Po Ustavu, stanje izravne opasnosti po zemlju uvjet je da se okrnjeno Predsjedništvo smatra legalnim, odluka o tome donosi se dvotrećinskom većinom što mu je bilo teško bez Slovenije i Hrvatske te je valjalo uvjeriti predstavnike Makedonije i BiH u ispravnost takvog poteza.

Na kraju, dovitljivi je Jović jedostavno prošvercao odluku u vidu nezamjetljivog teksta čime je okrnjeno Predsjedništvo legalizirano, objasnio je svjedok.

A koliko se u ovom suđenju - već u prvom danu pete godine trajanja procesa - iste stvari tumače s posve oprečnih pozicija pokazuje i ovaj svjež detalj. Kostić je još 1990. spominjao 'genocid nad hrvatskim Srbima'; 'vi ste potpirivali emocije' - tvrdila je tužiteljica članu 'zajedničkog kriminalnog pothvata'. 'Ne, ja sam smirivao situaciju' - odvratio je svjedok.

Početak suđenja Slobodanu Miloševiću pratilo je 1.200 novinara; danas rijetko tko zaluta u sudnicu. On je bio prvi šef jedne države suočen s teškom optužnicom. Haagu je izručen 28. lipnja 2001. godine, nakon uhićenja 1. travnja 2001. Suđenje je počelo 12. veljače 2002., po kosovskoj optužnici da bi se nastavilo u rujnu te iste godine svjedocima Tužiteljstva za Hrvatsku i BiH.

Za Kosovo je istupilo 124, a za Hrvatsku i BiH 175 svjedoka. Milošević je odlučio biti vlastiti odvjetnik, istina za to je trebalo natezanja sa sucima pri čemu je pala čak i presuda za uvredu suda svjedoku Bulatoviću.

Za obranu je ostavljeno 150 radnih dana ili 90 za Miloševićeve svjedoke. On se više brinuo za predstavu u sudnici nego li za obranu, i često je dolazilo do isključivanje mikrofona, kada bi prevršio mjeru.

Optužba je u sudnicu dovela predsjednike Mesića i Kučana; obrana bivšeg ruskog premijera Primakova. Proces je često prekidan radi Miloševićevih zdravstvenih problema stvorenih disfunkcijom krvožilnog sustava.

Budući da je obrana potrošila već četiri petine raspoloživog joj vremena očekuje se da bi prvostupanjska presuda - ne bude li novih iskakanja iz tračnica - mogla biti objavljena pri kraju ove godine.

XS
SM
MD
LG