Linkovi

Kongresno izvješće o uraganu Katrina krivnju baca na najviše dužnosnike administracije predsjednika Busha


Bostonski "Christian Science Monitor" posvećuje veliku pažnju kongresnom izvješću o propustima administracije prije i nakon udara uragana Katrina. Izvješće, dugo 600 stranica, rezultat je istrage koju su proveli uglavnom republikanci u Zastupničkom domu Kongresa. Demokrati – koji su tražili neovisnu istragu – većinom su bojkotirali istragu. Premda će izvješće biti objavljeno u srijedu, većina novinskih kuća je objavila dijelove izvješća već jučer, a bostonski dnevnik već i analizira rezultate istrage.

Dakle, izvješće primarnu krivnju pripisuje najvišim dužnosnicima administracije predsjednika Busha, uključujući ministru domovinske sigurnosti Michaelu Chertoffu, zatim Operativnom centru za domovinsku sigurnost, te Vijeću za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući. I sam predsjednik Bush sučeljen je s kritikama: "Ranije uključivanje predsjednika moglo je ubrzati odgovor na uragan," piše u izvješću, jer bi on mogao presiječi birokratski otpor koji je usporio djelovanje saveznih agencija.

Objavljivanje ovog izvješća dolazi samo nekoliko dana nakon najnovijeg svjedočenja pred Senatom Michaela Browna, tadašnjeg čelnika Savezne agencije za krizna stanja. Dok je u ranijim svjedočenjima uglavnom krivnju prebacivao na guvernerku Louisiane i gradonačelnika New Orleansa, u petak je gospodin Brown usredotočio krivnju na svoje pretpostavljene u Ministarstvu domovinske sigurnosti i u Bijeloj kući. Kako se odvojena izvješća Senata i Bijele kuće o istragama oko uragana Katrina očekuju za nekoliko tjedana, piše bostonski dnevnik, raspetljavanje nevolja oko uragana Katrina tek je počelo.

"New York Times" i "Washington Post" veliki prostor na naslovnicama posvećuju snježnoj oluji koja je ovog vikenda svojom jačinom sve iznenadila. U New Yorku, to je najjača snježna oluja uopće otkako se bilježe meteorološki podaci. Na nekim mjestima u gradu, ljudi su krčili put kroz nanose visoke do bedara. Dodajmo tome i jak vjetar, koji je vidljivost smanjio na jedva par stotina metara. Uglavnom, svi se slažu da je najveća sreća u tome što je oluja došla za vikend, inače bi izazvala potpuni kaos na cestama.

No, ako su se iznenadili građani i službe za čišćenje, još više su se iznenadili nasadi: u Washingtonu je čitav siječanj već nalikovao na proljeće, te su slavne japanske trešnje u velikoj mjeri već u cvatu, a proljetno cvijeće je već uveliko izbilo iz tla. Sada na svima njima stoji zamrznuti snijeg.

XS
SM
MD
LG