Linkovi

Nakon osam godina obnove, otvoren Muzej Getty u Malibuu


Nakon osam godina radova na renovaciji, Getty Museum otvorio je vrata svog muzeja anticke umjetnosti u replici starorimske vile u Malibuu, u Kaliforniji. Do otvaranja muzeja, kako javlja Mike O’Sullivan iz Los Angelesa, doslo je na kraju jedne teske godine za taj centar umjetnosti na zapadnoj obali...

Nakon radova vrijednih 275 milijuna dolara, Getty Villa ponovno prima posjetitelje na svojoj spektakularnoj lokaciji, visoko iznad Pacifickog oceana. Zgrada, zamisao naftnog milijardera Paula Gettyja, koji je umro 1976, prvi put je otvorila vrata 1974.

Karol Wight, kustosica za anticku umjetnost pri Gettyjevom muzeju, kaze da je zgrada radjena prema Villi dei Papiri, ladanjskoj kuci za koju se vjeruje da je pripadala svekru Julija Cezara, a koja je nestala u erupciji Vezuva, kod Napulja, 79. godine nase ere i bila otkrivena u 18. stoljecu. "Kad se gradio ovaj muzej, ova vila, poznat je bio samo tlocrt Ville dei Papiri. Sve ostalo, svi drugi arhitektonski detalji koje ovdje vidite – podovi u mozaiku, stupovi i kapiteli...sve je to posudjeno s drugih gradjevina Pompeja i Herkulaneja, gradova takodjer unistenih u erupciji Vezuva" - kaže Karol Wight.

Vila u Malibuu cetvrtasta je zgrada podignuta oko jednog otvorenog vrta, a ima i veliki vrt na svojoj juznoj strani. "Tamo je i onaj poznati mramorni kip Herakla, kako su Rimljani zvali grckog junaka Herkula, iz 2. stoljeca, koji je Getty kupio 1953, iz Landsowne kolekcije. Kip je pronadjen kraj Hadrijanove vile, u Tivoliju, 1790. godine. Izuzetno vazno umjetnicko djelo cije otkrice je uvelike utjecalo na razumijevanje grcke i rimske umjetnosti u 18. stoljecu, kad je i pronadjeno" - objašnjava gospođa Wight.

Muzej Getty ima vlastiti laboratorij za istrazivanje klasicne umjetnosti. Svecanost otvaranja Ville Getty popratila je prilicna, i nezeljena, kontroverza zbog navoda talijanskih vlasti da je bivsa kustosica Gettyjevog muzeja, Marion True, umjetnicka djela prikupila s pokradenih arheoloskih nalazista. U tijeku joj je sudjenje u Italiji, zajedno s jednim americkim trgovcem umjetnickim djelima, iz Pariza.

Marion True i Muzej Getty tvrde da nisu znali da su djela bila ukradena, ali prosle godine muzej je vratio nekoliko od spornih predmeta Italiji.

Zahtjevi grckih i talijanskih vlasti da Getty i drugi muzeji vrate i druga sporna umjetnicka djela imao je velikog odjeka u svijetu umjetnosti. Skandal, medjutim, nije omeo otvaranje Ville Getty i losangeleska umjetnicka scena dobila je natrag jednu od svojih kulturnih znamenitosti. Nova kazalisna dvorana i amfiteatar sa 650 sjedista bit ce mjesta za prikazivanje klasicnih grckih i rimskih drama.

Karol Wight, sadasnji kustos muzeja, izrazava nadu da ce Villa Getty privuci veci broj posjetitelja ciji su interes za klasicno razdoblje pobudili neki noviji holivudski filmovi poput Gladijatora i Troje, te da ce ovdje dobiti i nesto vise od holivudske verzije – pravo znanje, povijest, da ce na pravi nacin upoznati te kulture.

Ulaz u Villu Getty besplatan je, ali je potrebno napraviti rezervacije, a one su vec unaprijed podijeljene za barem nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG