Linkovi

Američki sektor energetike sve ozbiljnije razmatra alternativu nafti


Oko 1800 direktora kompanija za prirodni plin i naftu, zatim vladinih ministarstava energetike i drugih važni ljudi iz energetskog sektora okupilo se u Houstonu na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji udruge CERA. Kako iz Houstona javlja Greg Flakus, ovogodišnji sastanak posebno se bavi razvitkom novih izvora energije.

Ovogodišnja konferencija nosi naziv 'Nova nagrada: Nova era energije', a bavi se svim - od eksploatacije nafte iz Kanade do razvitka solarne energije i etanola. James Rosenfield, jedan od trojice utemeljitelja konferencije 1983. godine, izjavio je za Glas Amerike da velike naftne organizacije koje sudjeluju u ovom skupu ulažu dosta novca u razvitak alternativnivnih izvora energije: "Tvrtke poput Shella, British Petroleuma i Exxona ulažu milijarde dolara u istraživanja i razvitak novih izvora energije. U slučaju British Petroleuma fokus je na proizvodnji električne energije putem alternativnih i obnovljivih izvora energije."

James Rosenfield kaže da konferencija - koja se prvenstveno bavi alternativnim izvorima energije, nekonvencionalnim načinima dobijanja nafte te oblicima štednje energije - može imati važne posljedice diljem svijeta, zato što sudionici predstavljaju svaki aspekt međunarodnog poslovanja na polju energetike: "Na skupu su nazočne kompanije koje se bave istraživanjem i proizvodnjom nafte, državne naftne tvrtke, integrirane naftne kompanije, tvrtke za distribuciju plina, ali i potrošači poput Dowa i Boeinga te neke naftne kompanije i ulagači u naftnu industriju."

Na skupu su i predstavnici Organizacije zemalja izvoznica nafte, OPEC-a koji su izrazili bojazan zbog američkih i europskih napora da se razviju alternativni izvori energije. U OPECU, naime, drže da to može skrenuti investicije s konvencionalnih izvora. Prošle godine čelnik saudijske naftne kompanije Aramco izjavio je da velike zalihe saudijske nafte predstavljalju pouzdan izvor koji alternativni izvori najvjerojatnije neće uskoro dostići.

No James Rosenfield ne vjeruje da će Saudijci biti protiv razvitka novih izvora energije: "Vjerujem da Saudijci drže kako smo u ovome zajedno te da moramo izgraditi stabilnu i različitu bazu opskrbe naftom i energijom. Premda Saudijci imaju ekonomiju koju pokreće nafta, oni su svjesni da u sljedećih nekoliko desetljeća moramo gledati naprijed, prema različitim izvorima energije."

U prošlotjednom govoru o stanju nacije predsjednik Bush je pozvao na smanjenje američke ovisnosti o nafti. Poseban je naglasak stavio na razvitak bio goriva poput etanola. Brazil, koji ima uspješni program proizvodnje etanola iz šećerne repe, također sudjeluje na konferenciji u Houstonu. James Rosenfield očekuje de će se o tom programu mnogo razgovarati.

XS
SM
MD
LG