Linkovi

NYT: Demokrati se plaše da su propustili priliku iskoristiti slabosti republikanaca


"New York Times" obraća pažnju domaćoj političkoj sceni, gdje Demokratska stranka ide ka kongresnim izborima, u jesen, sa slabijom pozicijom nego što su se stranački čelnici nadali. Štoviše, mnogi izražavaju zabrinutost da su propustili priliku da iskoriste ono što doživljavaju kao raširene ranjive točke republikanaca.

U izjavama za njujorški dnevnik, visoko rangirani demokrati kažu da su vrlo optimistični oko svojih šansi za osvajanje većine u jednom ili oba doma Kongresa. No, mnogi su zabrinuti da demokratska stranka već dugo zauzima samo defenzivni stav i ne nudi nikakve nove opcije osim jedne jedine: 'mi nismo republikanci'.

Njujorški list navodi riječi bivšeg senatora Johna Edwardsa, iz Sjeverne Caroline, dopredsjedničkog kandidata demokratske stranke na izborima 2004. i perspektivnog predsjedničkog kandidata za 2008, koji kaže da Amerikanci željno čekaju da od demokrata čuju argumente pozitivne surpotnosti republikancima: 'Što ćemo učiniti? Kako ćemo se nositi s pitanjem korupcije u Washingtonu? Kako ćemo se ponijeti s ogromnim moralnim pitanjima kod kuće? Za našu stranku – kaže gospodin Edwards – sada je prilika da pokaže da ne govori samo 'ne' na republikanske prijedloge, nego da ima vlastite, bolje.

I njujorški list, kao i "Washington Post" na istaknutom mjestu naslovnice donose rezultate jedne vrlo obimne zdravstvene studije: prehrana s malo-masnom hranom ne štiti uopće od srčanog infarkta, niti moždanog udara, ni raka dojke ili debelog crijeva! Osmogodišnja studija, provedena na gotovo 50 tisuća sredovječnih i starijih žena nije našla ikakve jasne dokaze da prehrana s malo masti ima ikakve konkretne zdravstvene koristi. Time se potpuno okreće stajalište koje su liječnici zastupali više od deset godina, savjetujući prehranu s malo masnoća. 'Bio je to pogrešni nutricionistički savjet,' citira jednog stručnjaka washingtonski dnevnik, koji je vjerojatno donio dosta štete.

XS
SM
MD
LG