Linkovi

Film tjedna: 'Something New'


Uspješna američka crnkinja neočekivano se zaljubi u bijelca, a priča o razvitku njihove veze – nimalo glatkom niti jednostavnom putu – nudi novi, svježi pogled na promjene stavova i nestanak predrasuda u američkom društvu. Ovog vikenda, u američkim se kinima počeo prikazivati film "Something new", koji je za nas pogledao Alan Silverman.

Kenya je talentirana poslovna žena, čija je karijera u usponu. No, ona se osjeća prikovanom za tlo kada je u pitanju ljubavni život. Prijatelji joj govore da je suviše izbirljiva, ali Sanaa Lathan, koja glumi Kenyju, kaže da dilema njezinog lika nije filmska izmišljotina.

"Scenarist je inspiraciju našao u glavnoj temi jednog Newsweeka, prije par godina, u kojoj je rečeno da 42,4 posto crnačkih žena nije udato. A, nisu udane zato što ostvaruju poslovni uspjeh mnogo brže i u mnogo većem broju od crnačkih muškaraca, koji su ili u zatvoru, ili umiru ili se upuštaju u veze s bjelkinjama. Dakle, što nam je činiti? Što raditi kada se želi zasnovati obitelj, imati djecu?" kaže Sanaa Lathan.

Kenya pristaje na ponudu jedne kolegice s posla da će joj organizirati 'spoj na slijepo', s muškarcem koga nikada ranije nije srela. A, kada se sretnu, Kenya sa šokom uviđa da on nije one rase koju je ona očekivala. Kenyji se Brian dopadne, ali, kako kaže Sanaa Lathan, problem, koji ju navodi na oklijevanje, krije se u njezinim vlastitim stavovima, a ne u pritiscima sredine koja ju okružuje: "Obično se radi o situaciji u kojoj se par nađe sukobljen sa svijetom oko sebe. Ali, ovdje to uopće nije slučaj. Njezini prijatelji nisu protiv Briana. Niti obitelj joj ustvari ne radi probleme. Radi se samo o njezinim vlastitim predrasudama i njezinoj borbi sa samom sobom. To se može shvatiti i u širem kontekstu kao ulazak u vezu s osobom druge vjere, druge klase … kao iskorak iz zone u kojoj se čovjek osjeća ugodno."

Australski glumac Simon Baker prihvatio se i američkog naglaska da bi bio uvjerljiv kao Brian. Ali, kaže Baker, morao je dosta toga naučiti o suvremenim rasnim stavovima u Americi da bi shvatio nevolje svog lika: "Isprva, to me ograničavalo u smislu da sam se bojao da ću uvrijediti ljude. Nisam znao koji su izrazi 'politički korektni': da li da o sebi govorim kao 'bijelcu' ili moram reći 'kavkaska rasa'? Mogu li za nekoga reći da je crnac? Nisam želio griješiti, a, s druge strane, želio sam da mi lik bude vjeran ljubavnoj priči. Kada se ljudi sretnu i zaljube, to se događa bez obzira na rasu, vjeru, spol, bilo što drugo … to je uzajamno otkrivanje."

Film "Something new" već jest na izvjestan način postao dio povijesti Hollywooda kao prvi film velikih studija u kojemu je crnačka žena i producent i scenarist i redatelj. To je prvi dugometražni film za veteranku produkcije i režije glazbenih video spotova Sanu Hamri.

U ostalim ulogama pojavljuju se Taraji Henson, Blair Underwood, Mike Epps i Alfre Woodard. Film je snimljen na lokacijama u nekim četvrtima Los Angelesa koje se inače rijetko nađu u igranim filmovima. Glazbu su skladale Wendy Melvoin i Lisa Coleman.

XS
SM
MD
LG