Linkovi

WP: U prijedlogu proračuna, predsjednikove procjene vezane uz deficit 'potpuno nerealistične'


Današnja izdanja glavnih američkih dnevnih listova opširnije analiziraju prijedlog proračuna za 2007. godinu, koji je predsjednik Bush jučer predstavio javnosti.

"New York Times" piše da se George Bush u svojoj prvoj predizbornoj kampanji za predsjednički mandat predstavljao kao 'konzervativac sa srcem', pri čemu mu je jedna od temeljnih postavki bila da Amerikanci ne bi trebali birati između velikih smanjenja poreza, s jedne strane, i - s druge - vlade koja će uredno obavljati svoj dio posla u skrbi oko socijalnih potrebi društva, poput obrazovanja i zdravstvene skrbi. No, u šestoj godini predsjednikovanja, američki je predsjednik – piše njujorški list – ponudio proračun koji jasnije nego ikada ranije pokazuje neumitne granice takvog političkog obećanja.

Smanjenja poreza bi ostala po svaku cijenu, a gubitak tog prihoda – ističe "New York Times" – nadoknadio bi se neproporcionalno manjim uštedama na socijalno vrlo važnim programima. Ovaj list citira Genea Sperlinga, bivšeg ekonomskog savjetnika predsjednika Billa Clintona, koji je za ovakvo računanje u proračunu rekao da nalikuje ekonomskoj logici onoga tko uzme na 'lease' tri skupa Hummera, a kada ustanovi da ih ne uspijeva plaćati zatraži od svoje obitelji da počne štediti kupujući jeftiniji kikiriki.

"Washington Post" piše da predsjednikov plan proračuna koji bi deficit savezne vlade doveo pod kontrolu do kraja ovog desetljeća može to postići – bez povećavanja poreza! – samo sveobuhvatnom reformom poreznog sustava i vrlo brzim okončanjem rata u Iraku. Kako niti jedno od toga ne izgleda izvjesno, pa niti vjerojatno, predsjednikove financijske projekcije počinju nalikovati tragičnom heroizmu – komentira Post. Upravo zato su ekonomisti firme Goldman-Sachs – kako piše washingtonski dnevnik – svojim klijentima jučer kazali da su procjene vezane uz deficit 'potpuno nerealistične'.

XS
SM
MD
LG