Linkovi

Predloženo ukidanje programa na hrvatskom jeziku Glasa Amerike


Prijedlog proračuna predsjednika Busha za 2007. godinu predviđa dodatno emitiranje programa Glasa Amerike u nekim dijelovima svijeta, ali smanjuje ili ukida druge programe.

Ukidaju se svi programi na hrvatskom jeziku, kao i oni na turskom, grčkom, gruzijskom i tajlandskom. Radijski programi na albanskom, bosanskom, srpskom, makedonskom, ruskom i hindi jeziku bit će obustavljeni, ali će televizijski programi na tim jezicima biti nastavljeni. Radio Free Europe / Radio Liberty nastavit će emitirati radijske programe na ruskom i gruzijskom, ali će ukinuti one na makedonskom.

U proračunu od 672 milijuna dolara – više od 4 posto većem nego prošle godine – uključeno je proširenje programa za Iran sa četiri sata televizijskog programa, kao i poboljšanje web sajta. Program vijesti za Srednji istok na televiziji Al-Hurrah povećava se na 24 sata dnevno, proširuje se radijski program na arapskom, te dodaje televizijski program za Afganistan na jezicima dari i pašto.

Kenneth Tomlinson, predsjedatelj BBG-ja – pod koji potpada i Glas Amerike – izjavio je žaljenje zbog gubitka nekih programa, ali vjeruje da novi prijedlog predstavlja najbolju raspodjelu proračunskih sredstava.

XS
SM
MD
LG