Linkovi

Predsjednik Bush predložio proračun za 2007. u visini od 2,8 bilijuna dolara


Predsjednik George Bush je Kongresu Sjedinjenih Država poslao prijedlog saveznog proračuna za 2007. godinu. Vrijednost proračuna je dva bilijuna i osamsto milijardi dolara. Proračun predviđa povećanje izdvajanja za obranu i domovinsku sigurnost, a smanjuje izdvajanja u nizu drugih ministarstava. Za potrebe operacija u Iraku i Afganistanu, Bijela kuća traži dodatnih 120 milijardi dolara.

Republikanski kongresnici kažu da je prijedlog proračuna koji je predstavio predsjednik Bush u skladu s nastojanjima da se kontrolira rast potrošnje, no demokrati kažu da on favorizira bogate na račun siromašnih. Članovi Kongresa jučer su po prvi puta vidjeli pojedinosti prijedloga proračuna kojim bi više sredstava bilo izdvojeno za vojsku, manje za domaće programe, a deficit bi narastao na rekordnih 423 milijardi dolara.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa Dennis Hastert kaže da je predsjednik Bush postavio temelje za ponovno razmatranje prioriteta potrošnje. No, čelnik demokrata u Senatu Harry Reid kaže da je predsjednik napravio fiskalnu zbrku, u kojoj od starijih građana i studenata traži da za to plate račun, smanjenjem izdvajanja za njihovu zdravstvenu skrb, kao i za studentske kredite.

Prijedlog proračuna predsjednika Busha u visini od 2,8 bilijuna dolara predviđa smanjenje domaćih programa za 50 milijardi dolara, dok se potrošnja za vojsku povećava na rekordnih 439 milijardi dolara. Predloženih 439 milijardi dolara proračuna za vojsku za sedam posto je veće nego što je trenutni vojni proračun. Predsjednik Bush u svom prijedlogu uključuje više sredstava za specijalne postrojbe, povećanje broja robotskih letjelica, kao i za dodatne zrakoplove i brodove. Isto tako, vojna bi oprema bila poboljšana, a vozila koja su istrošena ili uništena u borbama u Iraku bila bi zamijenjena. Prijedlog vojnog proračuna ne uključuje očekivani zahtjev za dodatnih 70 milijardi dolara za operacije u Iraku i Afganistanu, a ispušta i trošak od 9 milijardi dolara za brigu oko američkog nuklearnog arsenala.

U dolazećim mjesecima, oba doma Kongresa izradit će vlastite proračunske prioritete, koje će kasnije trebati uskladiti.

XS
SM
MD
LG