Linkovi

Bijela kuća pozvala vlade islamskih zemalja da poduzmu korake kako bi se ublažile napetosti


U islamskim zemljama, kao i u državama sa značajnijom muslimanskom manjinom i danas su održani prosvjedni skupovi na kojima se izražava negodovanje zbog karikatura koje prikazuju proroka Muhameda, a koji je prvotno objavljen u jednom danskom listu.

Bez obzira na pozive na mir, koji stižu od vjerskih i političkih čelnika, prosvjedi su danas održani u Afganistanu, gdje je policija morala upotrijebiti oružje kako bi rastjerala demonstrante. Poginule su tri osobe. U New Delhiju, glavnom gradu Indije, muslimanski su studenti zapalili dansku zastavu. U indijskom dijelu Kašmira, lokalne su trgovine bile zatvorene, u znak prosvjeda protiv objavljivanja karikatura u nizu europskih novina.

U Teheranu, prosvjednici su bacili zapaljive bombe na veleposlanstvo Austrije. Zgrade diplomatskih misija Danske u Libanonu i Siriji zapaljene su ovog vikenda. Prosvjedi su također održani u afričkim zemljama Maliju i Nigeriji. U Somaliji je poginuo jedan prosvjednik.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je muslimane da prihvate ispriku koju je objavio danski list koji je prvotno objavio prijepornie karikature.

Bijela kuća je osudila nasilne prosvjede te pozvala vlade zemalja u kojima se prosvjedi održavaju da poduzmu korake kako bi se ublažile napetosti.

Na mir je pozvao i francuski ministar vanjski poslova. Prijeporne karikature proroka Muhameda prvotno su objavljene u jednom danskom listu, no nakon izbijanja kontroverze objavili su ih i neki drugi europski listovi, kako bi na taj način iskazali svoju podršku načelu slobode izraza.

XS
SM
MD
LG