Linkovi

NYT: Korupcija u Iraku ugrožava nacionalnu sigurnost te zemlje


Irački i američki dužnosnici kažu da primjećuju zabrinjavajući obrazac korupcije u vladajućim strukturama Iraka, koji omogućuje pritjecanje novca od nafte pobunjenicima, te ugrožava iračku ionako krhku ekonomiju, piše "New York Times". Prema procjeni iračkog ministra financija, pobunjenici ubiru oko 40 do 50 posto profita od sve prokrijumčarene nafte u Iraku. Kako kaže Ali Allawi, 'stanje je gore nego u Nigeriji … ustvari toliko gore da ozbiljno prijeti nacionalnoj sigurnosti. Pobunjenici su infiltrirani u svim razinama i vlasti i industrije."

"Washington Post" piše o prijedlogu proračuna za 2007. godinu, koji će predsjednik Bush predložiti sutra. Radi se o proračunu vrijednom 2,7 bilijuna dolara u kojemu bi većina vladinih programa koji nemaju veze s nacionalnom sigurnošću dobila manja sredstva nego ranije. Čak 141 program bili bi smanjeni ili obustavljeni, dok bi sredstva za Pentagon i za Ministarstvo domovinske sigurnosti bila povećana za po pet posto. Najveće iznenađenje u tom prijedlogu je najava smanjenja potrošnje za zdravstvenu zaštitu starijih osoba za čak 36 milijardi dolara tijekom slijedećih pet godina.

Najtiražniji američki dnevni list "USA Today" piše kako američka vojska uči svoje pripadnike načinima odabira pravog bračnog partnera. Vojni kapelani vode program nazvan "Kako izbjeći brak s budalom". Čitav program je pokrenut zbog stresa koji se postavlja na vojne brakove s dva teška rata. Otkako je 2001. godine počela kampanja u Afganistanu, prema podacima ministarstva obrane, 56 tisuća brakova pripadnika kopnene vojske – aktivnog i rezervnog sastava, kao i nacionalne garde – završilo je razvodom. Duga i opetovana slanja na bojišnice, kao i povratak s ozljedama koje mijenjaju život, smatraju se glavnim razlozima za propast tolikog broja vojnih brakova.

XS
SM
MD
LG