Linkovi

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka: promjena načina života smanjila bi obolijevanje za 40 posto


Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, Svjetska zdravstvena organizacija kaže da bi globalna akcija prevencije i kontrole raka mogla spasiti osam milijuna života tijekom slijedećih deset godina. Ovaj vodeći uzrok smrti u svijetu mogao bi biti znatno smanjen već promjenama u načinu života.

Svjetska zdravstvena organizacija izvješćuje da je tijekom 2005. godine 7,6 milijuna ljudi umrlo od raka, te upozorava da, ako se ništa ne poduzme, u slijedećih deset godina od te će bolesti umrijeti daljnjih 84 milijuna ljudi. Glasnogovornik ove agencije Ujedinjenih naroda kaže da dijagnoza raka nije automatski smrtna osuda. Mnogo toga se može učiniti da se smanji smrtnost od te bolesti, kaže Ian Simpson.

"Najjednostavnije je provesti mjere prevencije. Ako se puši, prestati pušiti, jer je duhan najbrojniji pojedinačni uzročnik raka. No, nije i jedini – način prehrane isto je vrlo važan, kao i okoliš, te neke zarazne bolesti koje izazivaju rak. Međutim, mnogo stvari mogu učiniti i pojedinci, i zajednice i vlade kako bi se smanjio rizik obolijevanja od raka i spasili životi," kaže gospodin Simpson.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, samo uživanje u duhanskim proizvodima uzrok je 1,5 milijuna smrtnih ishoda godišnje. Rizik obolijevanja drastično se povećava kada se pušenju pridoda i prekomjerna tjelesna težina.

Promjenom u načinu života, procjenjuje ova agencija Ujedinjenih naroda, moglo bi se spriječiti izbijanje ove bolesti za 40 posto. Dakle, prestati pušiti, početi zdravije jesti i više se kretati u velikoj mjeri smanjuje rizik od obolijevanja od raka.

XS
SM
MD
LG