Linkovi

'Ograničen utjecaj' Olimpijskih igara na lokalnu ekonomiju - Salt Lake City, četiri godine poslije


Dok se pozornost svjetske javnosti okreće prema zimskim Olimpijskim igrama u Torinu, lokalni se organizatori nadaju da će međunarodna medijska pažnja pomoći ekonomiji regije. U teoriji, povećanje ekonomskih investicija te turizam više će nego pokriti milijarde dolara potrošenih na organizaciju ovog međunarodnog sportskog događaja. Međutim, kao i iz Salt Lake Citya, domaćina prijašnjih zimskih Olimpijskih igara, dugoročni ekonomski upliv Olimpijade je bio ograničenog dometa.

Zimske olimpijske igre održane u Salt Lake Cityu 2002. godine sad su samo uspomena u tom gradu na američkom zapadu. Ta se Olimpijada smatrala ekonomski vrlo uspješnom. Prihodi, uglavnom od reklama i televizijskih prava stvorili su dobitak od preko 100 milijuna dolara koji su ostali lokalnoj zajednici. Predsjednik gradske trgovinske komore Salt Lake Citya kaže da je, zahvaljujući Olimpijskim igrama, grad na putu ostvarenja ekonomskog rasta u visini od dvije i pol milijarde dolara.

Lokalni je skijaški turizam jedan od velikih korisnika globalne olimpijske promidžbe. Mike Hamlin, posjetitelj skijaškog centa Park City u blizini grada, kaže da je tu došao baš zbog Olimpijade: "Razmišljali smo o dolasku u Park City tijekom Olimpijskih igara, međutim bilo nam je malo preskupo za doći s obitelji. No kad se kasnije ukazala prilika za dolazak, imali smo na umu naš prvotni plan."

Skijaški je turizam iz Olimpijade nesumnjivo izvukao korist, međutim nije jasno da li to može reći i za ostatak ekonomije. Veliki trgovinski centar Gateway, koji je otvoren s Olimpijadom i dalje odlično posluje, međutim tradicionalnim trgovački dijelovima grada na ide baš dobro. Dobar dio od stotine milijuna dolara koje su organizatori predali lokalnoj zajednici potrošen je za održavanje sportskih objekata koji nemaju širu komercijalnu vrijednost, poput klizališta za brzo klizanje i skijaških skakaonica.

Dugoročno gledano moguće je da ekonomski utjecaj Olimpijade bude minimalan. James Woods, ekonomist sa sveučilišta Utah ukazuje na razlike između ekonomskog učinka Olimpijade u usporedbi s doseljenjem neke velike tvrtke u regiju, poput na primjer Intela - proizvođača kompjuterskih čipova. "Ako bi na primjer ovdje došao Intel, s recimo šest tisuća radnih mjesta koji će ovdje ostati za stalno, to bi promijenilo ritam ekonomskog rasta, a s njim bi došle i druge kompanije. Olimpijada daje samo kratkoročni skok. Zahvaljujući njoj dobijete nešto nove infrastrukture što je odlično, međutim bez dugoročnog utjecaja, te za prosječnu obitelj to nema velikog značaja" - tvrdi James Woods.

On dodaje da unatoč svim planovima i obećanjima, čak i tako prestižni događaji kao što su Olimpijske igre ipak traju samo sedamnaest dana, a onda, po svršetku, 'polako potonu u sjećanje'.

XS
SM
MD
LG