Linkovi

Bush: SAD ima jasan plan za pobjedu u Iraku


Sjedinjene Države će nastaviti širiti slobodu diljem svijeta i predvoditi globalnu ekonomiju – poručio je američki predsjednik George Bush u godišnjem govoru o stanju nacije koji je održao pred oba doma Kongresa i brojnim gostima na Capitol Hillu.

U svom petom govoru o stanju nacije, od kada je postao predsjednik, George Bush je poručio Amerikancima da je pred njima niz, nimalo lakih, odluka.

"U ovoj presudnoj godini vi i ja donijet ćemo odluke koje će odrediti budućnosti i karakter naše zemlje. Odlučit ćemo - ili da puni samopouzdanja progonimo neprijatelje slobode - ili da odustanemo od naših obveza u nadi da ćemo imati bolji život…No, u vremenu kušnji, ne možemo se povući unutar naših granica izbjegavajući obveze, rekao je predsjednik Bush naglasivši: "Stoga će Sjedinjene Države nastaviti svoju predvodničku ulogu".

Govoreći o ratu u Iraku predsjednik Bush je rekao da Sjedinjene Države pobjedjuju te da imaju jasan plan za pobjedu.

"Dok ostvarujemo napredak na terenu, a iračke snage sve više preuzimaju inicijativu, trebali bismo biti u mogućnosti smanjiti broj naših vojnika, No, te odluke donijet će zapovjednici na terenu, a ne političari u Washingtonu.

Što se tiče iranskog nuklearnog programa predsjednik Bush je rekao da svijet ne smije dopustiti tamošnjem režimu da se domogne nuklearnog oružja, uz opasku da je Iran talac male skupine svećeničke elite koja izolira i tlači ljude.

U svom govoru o stanju nacije osvrnuo se i na globalne ekonomske prilike kazavši da bi Amerika dugoročno trebala biti sve manje ovisna o stranim izvorima energije te je ponudio pozitivnu viziju budućnosti zemlje. On je osobno na dan govora izvojevao važnu pobjedu – na dužnost je u Senatu potvrđen njegov kandidat za Vrhovni sud, Samuel Alito.

Inače, valja naglasiti da je mirovna aktivistica Cindy Sheehan, čiji je sin poginuo kao američki vojnik u Iraku, uhićena u Kongresu nakon što je razvila anti-ratni transparent. Sheehan je stigla u Kongres kao gošća jednog demokratskog kongresmena iz Californije, a nakon uhićenja zadržana je na jednosatnom ispitivanju.

Demokrati su – kao što se i može očekivati od oporbene stranke – poručili Amerikancima da njihova zemlja – "može bolje". U ime Demokratske stranke Amerikancima se obratio, tek izabrani, guverner Virginije Tim Kaine koji je bio kritičan prema politici Bushove administracije na mnogim poljima: od nacionalne sigurnosti do ekonomije. Kaine je pozvao Amerikance da se upitaju: Je li politika predsjednika Busha najbolji način da se pobjedi u ratu protiv terorizma?

Demokrati su ponovili optužbe da je administracija dala Amerikancima netočne informacije o razlozima za napad na Irak, a da američkim vojnicima nije dala najbolju tjelesnu zaštitu i obavještajne podatke. Osvrćući se na ekonomska pitanja guverner Kaine je naglasio da su u proteklih pet godina Sjedinjene Države od velikog proračunskog suficita došle do velikog manjka.

XS
SM
MD
LG