Linkovi

Senat potvrdio nominaciju Samuela Alita za suca Vrhovnog suda


Senat Sjedinjenih Država u punom sazivu danas je potvrdio nominaciju Samuela Alita za 110. suca Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, gdje će zamijeniti umjerenu sutkinju Sandru Day O'Connor koja je često bila presudni glas u mnogim bitnim pitanjima kao što su pobačaj i prava manjina.

Republikanski senator iz Aljaske Ted Stevens objavio je rezultate glasovanja ovim riječima: "U ovom glasovanju 58 glasova je 'za', a 42 'protiv'. Predsjednikova nominacija suca Samuela A. Alita mlađeg iz New Jerseya da bude sudac Vrhovnog suda Sjedinjenih Država je potvrđena."

Glasovalo se, općenito uzevši, uzduž stranačkih linija. Samo jedan senator iz redova većinskih republikanaca nije glasovao za Samuela Alita, dok su samo četiri demokratska senatora glasovala za njega.

Jedini republikanac koji se izjasnio protiv suca Alita bio je senator iz savezne države Rhode Island Lincoln Chafee koji ove godine želi ponovno biti izabran u državi koja naginje demokratima.

Današnje glasovanje predstavlja kulminaciju višetjedne, često oštre stranačke debate. Demokrati su izrazili zabrinutost da će konzervativni sudac Alito - koji je do sada bio sudac saveznog apelacionog suda - poremetiti ideološku ravnotežu Vrhovnog suda. Demokrati su napominjali da je Alito zamjena za umjerenu sutkinju Sandru Day O'Connor čiji je glas često bio presudan kod važnih odluka ovog suda.

Senatora Patrick Leahy, demokrat iz savezne države Vermont, s tim u vezi je rekao: "Predsjednik se i dalje opredjeljuje za sučeljavanje umjesto sporazumijevanja, on je onaj koji dijeli, a ne koji ujedinjuje, kako je bio obećao Amerikancima. Umjesto da nam pošalje kandidata koji bi bio prihvatljiv svim Amerikancima, predsjednik se opredijelio za kandidata koji izaziva podjele i ozbiljnu zabrinutost o tome hoće li predstavljati kontrolora predsjedničkih ovlasti."

S druge strane, republikanci hvale suca Alita kao izrazito kvalificiranog kandidata i napadaju demokrate da pogrešno tumače njegove sudske odluke iz prošlosti.

Samuel Alito, sin talijanskog useljenika, radio je kao odvjetnik i tužitelj prije negoli je prije 15 godina postao sudac jednog saveznog apelacijskog suda. Tijekom saslušavanja o njegovoj potvrdi u Senatu, pokušao je uvjeriti senatore da se, kad bude izabran u najviše sudsko tijelo u zemlji, neće rukovoditi svojim političkim uvjerenjem, već da će suditi isključivo po zakonu.

XS
SM
MD
LG