Linkovi

Filmu Brokeback Mountain najviše nominacija za Oskare


Kaubojski ljubavni gay film Brokeback Mountain pokupio je danas osam nominacija za prestižnu nagradu Američke filmske akademije Oskar, među ostalim i za najbolji film.

U istoj kategoriji još su nominirani Capote, biografija američkog pisca Trumana Capotea, drama o problemu rasnih odnosu u Los Angelesu Crash, film o novinaru Edwardu Murrowu i McCarthyjevom lovu na vještice Good Night, and Good Luck, te film Stevena Spielberga o maskaru izraelskih sportaša na Olimpijadi u Münchenu 1972. – pod jednostavnim imenom München.

Biografski film o legendi country glazbe Johnnyju Cashu Walk the Line bio je smatran sigurnim kandidatom za nominaciju u ovoj kategiooriji, međutim, preskočen je iako su glavni glumci Joaquin Phoenix i Reese Witherspoon kandidirani u kategorijama najboljih glumaca.

Glumac George Clooney nominiran je u tri kategorija za dva filma – za najbolju mušku sporednu ulogu tvrdoglavog agenta CIA-e u Syriani, te kao najbolji redatelj i koautor scenarija za film Good Night and Good Luck.

Brokeback Mountain nominiran je - među ostalim - i u kategoriji za najbolju glavnu i sporednu mušku ulogu, te za najbolju adaptaciju književnog predloška. U kategoriji kandidata za najboljeg glumca godine nalazi se i Philip Seymour Hoffman za ulogu pisca Trumana Capotea,

U kategoriji za najbolju žensku ulogu uz Reese Witherspoon tu je i Charlize Theron koja igra rudarku u filmu North Country, Keira Knightley kao junakinja adaptiranog romana Jane Austen Pride and Prejudice, kao i sedamdeset dvogodišnja britanska glumica Judi Dench za film Mrs. Henderson Presents.

Nagrade će biti proglašene 5. ožujka na svečanosti u Kodak Theateru u Hollywoodu, a program će voditi Jon Stewart.

XS
SM
MD
LG