Linkovi

NYT: Administracija pokušava ušutkati glavnog klimatologa NASA-e


U svojim današnjim izdanjima, dva glavna američka dnevna lista obraćaju veliku pažnju opasnosti od globalnog zatopljavanja, ali i poziciji američke administracije prema tom problemu.

"New York Times" piše kako administracija predsjednika Busha aktivno pokušava ušutkati glavnog znanstvenika NASA-e za pitanja klime da javno govori o nalazima eksperata ove agencije u vezi s globalnim zatopljavanjem. Nakon što je na jednom stručnom skupu, prošli mjesec, James Hansen, dugogodišnji direktor NASA-inog Instituta Goddard za svemirske studije, pozvao na momentalno smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova jer bi za manje od desetljeća moglo biti prekasno da se utječe na klimatske promjene, - kako piše njujorški list -, odjednom sva njegova dolazeća predavanja, radovi koji idu na objavljivanje, zahtjevi novinara za intervjue, kao i sve što Institut Goddard objavljuje na svom web sajtu, mora proći kroz kontrolu dužnosnika kojeg je imenovala Bijela kuća.

Stanje je izazvalo veliku uzbunu među znanstvenicima NASE, koji – kako piše Times - imaju jasno zacrtanu misiju i obveze prema američkim građanima koji financiraju njihov rad. Citira se izjava spomenutog dužnosnika NASA-e da je njegov posao da pazi na to u kakvom svjetlu se pokazuje predsjednik, te da mu je, kao dužnosniku koga je imenovala Bijela kuća, to prioritet. Kako ističe njujorški list, bura je dovoljno jaka da je, uz Jamesa Hansena, još određeni broj dužnosnika NASA-e odlučio o tome javno progovoriti.

Ista tema zauzima mjesto i na naslovnici "Washington Posta", koji, međutim, ponajviše navodi najnovije – prilično alarmantne podatke – o brzini nastupanja klimatskih promjena. Mjerenja Instituta Goddard pokazuju da je tempo zatopljavanja mnogo brži nego što su ukazivali raniji podaci. Strahuje se da je sve bliže onaj trenutak u kojemu će sve promjene postati nepovratne: procjene znanstvenika variraju od 10 do 50 godina u smislu koliko vremena ostaje ljudskom rodu da voljno poduzme korake na usporavanju zatopljavanja.

XS
SM
MD
LG