Linkovi

NYT: Palestinci više odbacili Fatah, nego što su izabrali Hamas


Palestinski izbori i izgledi srednjoistočnog mirovnog procesa u središtu su pažnje glavnih američkih listova.

"New York Times" posvećuje velik prostor razgovorima s palestinskim građanima u traganju za odgovorm na pitanje: zašto su u tako velikom broju glasali za Hamas? Pokazuje se, piše ovaj list, da je velika većina onih s kojima su razgovarali ocijenila da se više radilo o odbacivanju i kažnjavanju Fataha – zbog raširene i duboko ukorijenjene korupcije, kao i inkompetencije – nego specifičnom odabiru Hamasa.

Ova je islamistička organizacija, naime, među Palestincima više poznata po svojem dobrotvornom radu i dobroj organizaciji škola i bolnica – uz, kako sugovornici njujorškog lista ističu, potpunu odsutnost korupcije – nego po onome po čemu je prvenstveno doživljava vanjski svijet – terorističkim napadima na Izrael. Ispitivani palestinski građani kažu da je osvajanje vlasti velika odgovornost za koju će Hamas morati pokazati je li joj dorastao. To znači, ističu, da će morati odabrati put upravljanja – što znači pregovaranja -, a ne oružanog ustanka koji si je mogao priuštiti kada je bio oporba.

Sličnu temu, ali iz druge perspektive, ponavlja i "Washington Post", koji se prvenstveno bavi američkom politikom prema Palestincima, odnosno njezinim promašajima i – kako je napisano – eventualnim uspjesima. Dok se administraciju predsjednika Busha smatra zaslužnom za usredotočenje na stvaranje nekih funkcionirajućih institucija vlade – poput vrlo dobro funkcionirajućeg ministarstva financija -, dotle se ističe njezin propust da razumije puls palestinskog naroda, te da palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu pruži podršku koju je stalno tražio.

XS
SM
MD
LG