Linkovi

Van Morrison pjeva country


Van Morrison, poznati irski pjevac-skladatelj, poznat je i po tome sto sa svakim svojim novim albumom pokusava, i riskira, nesto novo. Snimio je, dosad, i rock i blues i R&B i jazz i tradicionalnu irsku glazbu....sve s velikim uspjehom. Njegov najnoviji album, koji izlazi pocetkom ozujka, vodi ga u country.

Sa solo-karijerom dugom vec gotovo 40 godina, obozavatelji Vana Morrisona znaju da Van moze pjevati sve, ukljucujuci country.

Buduci da country ima puno toga zajednickoga s folkom i bluesom, ne iznenadjuje onda da se 60-godisnji Morrison odlucio oprobati malo u countryiju na svom najnovijem albumu Pay the Devil.

Lako je vidjeti zasto je svaka pjesma u interpretaciji Vana Morrisona tako pristupacna slusateljima. Bez obzira na glazbeni zanr, cak i kad je u pitanju country, svaka zvuci potpuno novo kad je pjeva Van. Jedan od originala s albuma Pay the Devil – skladba pod naslovom This Has Got to Stop – nije izuzetak... svijeza, jednostavna, savrseno odgovara Morrisonovom temperamentu.

Van Morrison je pjeva tako da zaboravljate kako je njegova prva ljubav, zapravo, bila – jazz! Tu svoju ljubav za jazz, a i za blues, Van pripisuje svom ocu, luckom radniku, koji je u obiteljskom domu, u Belfastu, uvijek slusao tu glazbu. Van je rano naucio svirati gitaru, saksofon i usnu harmoniku i, nakon nastupa s nekoliko irskih rock-bendova, zapoceo solo-karijeru, pjevajuci i svirajuci “blue-eyed soul,” kombinaciju jazza i R&B, s primjesom keltske glazbe. Svih proteklih godina, to je i sasvim lijepo odrzavalo Vanovu karijeru.

Uvijek spreman sam sebe ponovno izumiti, Van Morrison je prvi koji priznaje da ga njegov uspjeh cudi. Njegova ljubav za americku glazbu, od jazza i bluesa do folka i gospela, bila je inspiracija za mnoge njegove albume od kojih su neki prodani u milijunima primjeraka, dok se neki drugi nisu uspjeli progurati niti na ljestvicu 100 najslusanijih.

XS
SM
MD
LG