Linkovi

Promjena na čelu Američke središnje banke


31. siječnja u mirovinu odlazi Alan Greenspan, prvi čovjek Središnje banke Sjedinjenih Država, koji je na čelu ove financijske ustanove proveo 18 godina. Neki analitičari prognoziraju da tranzicija u Središnjoj banci neće ići baš glatko.

Larry Lindsey je u Upravnom odboru Središnje banke blisko surađivao s 80-godišnjim Alanom Greenspanom, koji je u javnosti poznat kao 'prvi bankar Amerike'. Larry Lindsey uspoređuje Greenspanov odlazak iz Središnje banke s odlaskom bilo kojeg direktora velike korproacije, koji je na njezinom čelu proveo dugo vremena.

"Odlazak čelnog menadžera za jednu veliku poslovnu ustanovu uvijek predstavlja velik izazov. Pogotovo kada je čovjek koji odlazi na kormilu proveo 18 godina, poput Greenspana. Uz sve to, njegov se mandat smatra iznimno uspješnim."

Alana Greenspana naslijedit će Ben Bernanke, profesor ekonomije na Sveučilištu Princeton. On je jedno vrijeme bio član Upravnog odbora američke Središnje banke, a sada je i gospodarski savjetnik predsjednika Georgea Busha. Larry Lindsay kaže da će 52-godišnji Ben Bernanke uskoro biti na velikom testu – koji će mu postaviti financijska tržišta, ali i Kongres, kao i ukupna, nepredvidljiva situacija na svjetskoj gospodarskoj sceni.

"Vrlo je teško nastaviti stopama iznimno uspješnog financijskog stručnjaka poput Alana Greenspana. Teškoće su utoliko veće jer se situacija u fiskalnoj politici – čime se bavi Središnja banka – stalno mijenja."

Na znanstvenom skupu o američkoj monetarnoj polotici, koji je održan nedavno u washingtonskom Institutu American Enterprise, Charles Calomaris sa Sveučilišta Columbia je rekao da će novi čelnik Središnje banke biti pod pritiskom da zaustavi rast kamatne stope na kratkoročne zajmove. Na ovaj je način tijekom posljednje dvije godine Središnja banka zaustavljala rast inflacije. Charles Calomaris međutim kaže da će novi čelnik Središnje banke Ben Bernanke nastaviti s politikom podizanja kamatne stope – kako bi potvrdio svoj ugled 'borca protiv inflacije'.

"Bernanke će morati donijeti neke odluke koje će možda iznenaditi financijska tržišta, i to odmah na početku svog mandata."

No, ako kamatne stope postanu previsoke, bit će teško pozajmiti novac od banke, te će doći do usporavanja gospodarskog rasta – upozoravaju mnogi analitičari. Uglavnom, Bena Bernankea na čelu Središnje banke Sjedinjenih Država očekuje niz izazova. Mandat mu počinje 1. veljače. Ben Bernanke je inače vrlo dobar poznavatelj povijesti američke financijske politike, posebno iz tridesetih godina prošlog stoljeća, kada je Središnja banka vrlo strogo kontrolirala fiskalnu politiku, u uvjetima dramatične gospodarske krize.

XS
SM
MD
LG