Linkovi

Nakon čokolade i alkohola, i kava se pokazuje - zdravom


Prilično je iznenađujuće kada se nešto što je ranije bilo smatrano nezdravim – ili, u najmanju ruku, ne zdravim – pokaže korisnim po zdravlje, doduše obično uz primjedbu 'ali, ako se konzumira umjereno'. To se dogodilo s alkoholom i čokoladom, a sada je red došao i na kavu.

Kako izvješćuju znanstvenici u časopisu "Harvard Health Letters", dobre vijesti vezane uz kavu uključuju krvni tlak, rak, dijabetes i Parkinsonovu bolest, a manje dobra kolesterol.

Rezultati višegodišnjih studija pokazuju da kava ne povećava rizik za visoki tlak kao što se ranije smatralo. Što se raka tiče, kava možda posjeduje komponente koje djeluju preventivno: osobe koje redovito piju kavu, imale su 50 posto manji rizik od obolijevanja od raka jetre od onih koje ne piju kavu. Nekoliko je studija ukazalo i na moguću povezanost s nižom stopom obolijevanja od raka debelog crijeva, dojke, te rektuma.

Osobe koje piju mnogo kave, prema nekim istraživanjima, upola su manje izložene opasnosti od obolijevanja od dijabetesa od onih koji piju malo ili nimalo kave. Kava bi mogla, smatraju znanstvenici, posjedovati neke spojeve koji snižavaju šećer u krvi, a navika konzumiranja kave mogla bi utjecati na povišenje metabolizma u mirovanju, što isto tako čuva od dijabetesa.

Što se Parkinsonove bolesti tiče, kava, kako izgleda, štiti muškarce, ali ne žene. Jedno moguće objašnjenje za takvu spolnu razliku moglo bi biti da estrogen i kafein koriste za metaboliziranje iste enzime, u kojem slučaju kod žena estrogen iskoristi te enzime. Dva spoja u kavi – kahweol i cafestol – povećavaju razinu kolesterola. Papirnati filteri zaustave te spojeve, što pomaže osobama koje piju filtriranu kavu, no ne i onima koje uživaju u espresu i kapućinu.

Znanstvenici su ustvrdili da postoji veza između povišene razine kolesterola i pijenja dekafeinirane kave, koja bi se mogla objasniti korištenjem određenih vrsta zrna za pravljenje dekafeinirane kave.

XS
SM
MD
LG