Linkovi

Američki arheolozi otkrili kip egipatske kraljice star oko 3,5 tisućljeća


Arheološka ekspedicija Sveučilišta Johns Hopkins u Luksoru, u Egiptu, otkrila je kip prirodne veličine jedne od kraljica moćnog kralja Amenhotepa III, koji datira od prije 3400 godina.

Kip, koji datira iz perioda od 1391. do 1352. godine p.n.e., iskopala je početkom ovog mjeseca voditeljica ekspedicije Betsy Bryan, profesorica egipatske umjetnosti i arheologije na Sveučilištu Johns Hopkins. Bryan je, zajedno sa svojom suradnicom, čistila dio platforme hrama božici Mut, u Luksoru, građevine koja datira iz oko 700. godine p.n.e, kada je otkrila kip koji je ležao licen nadolje, ispod platforme. Otkriven kip bio je korišten, kako izgleda, kao materijal za nasipavanje pri gradnji tog hrama.

Ime Tiy, kraljice za Amenhotepa III, ispisano je više puta na kruni kipa. Ta je kraljica majka takozvanog kralja-heretika Akhenatena, koji je došao na prijestolje kao Amenhotep IV, ali je kasnije promijenio ime, odbacivši boga Amena u korist sunčanog boga Atena. "Tiy je bila toliko moćna da je, kao udovica, primala strane diplomatske poslanice kralja Babilonije, koji se nadao da bi ona mogla utjecati na svog sina i ishoditi ustupke," kaže Betsy Bryan.

Ekspedicija profesorice Bryan redovito izvještava o svom napretku na web sajtu Sveučilišta Johns Hopkins.

XS
SM
MD
LG