Linkovi

Inovativnost u riješavanju globalizacijskih problema - tema Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu


U Davosu u Švicarskoj danas je počeo godišnji sastanak Svjetskog gospodarskog foruma. Kao i prethodnih godina, sigurnosne su mjere vrlo oštre, jer se strahuje da će anti-globalizacijski prosvjednici pokušati da ometu održavanje skupa. Što se tiče dnevnog reda Foruma, na skupu će se prvenstveno raspravljati o prijetnjama s kojima se hvata u koštac sve globaliziraniji svijet. Naslov skupa je – 'Kreativni imperativ'.

Godišnji skup u Davosu prilike je za poslovne ljude i političare iz desetaka zemalja da rasprave globalne trendove na području gospodarstva i razvoja. Posljednjih godina primjetan je napor organizatora da se odgovori na kritiku globalizacijskog trenda. Zbog toga će ove godine sudionici Svjetskog gospodarskog foruma naglasak u svojim raspravama staviti na kreativnost i inovativnost u rješavanju globalnih gospodarskih problema, prvenstveno potrebe održivog razvoja.

"Kreativni pristup i inovacija su ključni aspekti globalizacijskog procesa. Upravo se na taj način najbolje možemo uhvatiti u koštac s izazovima, u većini zemalja u razvoju" - kaže Hans Timmer, analitičar koji radi u Svjetskoj banci. On dodaje da je najvažniji proces koji je u ovom trenutku primjetan u državama u razvoju - rast produktivnosti. "Prosječni rast produktivnosti u zemljama u razvoju iznosi 6 posto, i tu ne samo u Indiji i Kini, već više-manje svugdje. Veća proizvodna moć tih ekonomija postignuta je upravo zbog veće kreativnosti i češćih inovacija" - kaže Hans Timmer.

Inovativnost jeočita ne samo u procesu proizvodnje i dizajna, već i u trgovini te drugim oblicima gospodarske suradnje među državama. "Ne samo što je proizvoda više, već postoji i mnogo više vrsta robe. Zbog toga, mijenjaju se i trendovi u vanjskoj trgovini. Konkurencija na svjetskoj sceni ima vrlo dobar utjecaj na gospodarsku situaciju u nizu zemalja" - tvrdi Hans Timmer.

Gospodarski stručnjaci i čelnici korporacija najčešće se bave problematikom konkurencije u vezi robe, sirovina ili novca – kategorija čija je količina, zbog njihove prirode, ograničena. Ovogodišnji Svjetski poslovni forum u Davosu jedinstven je po tome što se bavi jednim globalnim resursom koji nije ograničen – ljudskom kreativnošću odnosno sposobnošću inovacije.

XS
SM
MD
LG