Linkovi

Bush: 'Ako teroristi telefoniraju nekome u Sjedinjene Države mi moramo znati zašto to čine, kako bi zaštitili građane'


Predsjednik George Bush danas posjećuje Nacionalnu sigurnosnu agenciju, NSA, kako bi još jednom nastojao obrazložiti kontroverzni program tzv. 'domaćeg prisluškivanja', odnosno, praćenje telefonskih razgovora i elektronske pošte na teritoriju Sjedinjenih Država - bez sudskog naloga koji je inače obavezan u takvim slučajevima.

Posjet predsjednika Busha NSA dio je intenzivne vladine kampanje da se američka javnost uvjeri kako je ovaj program nužno oruđe u borbi protiv terorizma.

George Bush je netom nakon terorističkih napada na New York i Washington, u jesen 2001., ovlastio NSA da prati telefonske pozive i poruke elektronske pošte između američkih državljana u Sjedinjenim Državama i osoba u inozemstvu za koje se sumnja da su umiješane u terorizam - i to bez sudskog naloga.

Predsjednik će se danas obratiti osoblju NSA-a iza zatvorenih vrata, a potom će obići sjedište ove agencije u Ft. Meadu u saveznoj državi Maryland. Nakon toga će se obratiti novinarima.

Kritičari iz redova Demokratske stranke, kao i neki republikanci, tvrde da je spomenuti program praćenja ilegalan i da ograničava građanske slobode američkih državljana. Kongresno saslušanje o ovom programu zakazano je za 6. veljače.

Američka vlada ovog tjedna inače poduzima mjere kako bi dobila podršku za kontroverzni program elektroničkog prisluškivanja unutar Sjedinjenih Država koji vodi Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA). No kritičari programa ne odustaju od svojih tvrdnji da je predsjednik Bush prekršio zakon kad je odobrio prisluškivanje unutar Sjedinjenih Država bez sudskog naloga.

Ministar pravosuđa Alberto Gonzales tvrdi da se prisluškuju samo komunikacije ljudi u Americi s osumnjičenim teroristima te da je taj program ključan kako se ne bi ponovili teroristički napadi na Sjedinjene Države iz 2001. godine.

"Ova vlada je odlučila uporabiti sva neophodna i zakonita sredstva koja ima na raspolaganju. Iskreno govoreći, teško je zamisliti predsjednika, bilo kojeg predsjednika, koji ne bi donio odluku da uporabi sredstva koja su mu na raspolaganju kako bi obranio Amerikance. U stvari, vjerujem da bi bilo neodgovorno kad bi se učinilo drugačije."

Predsjednik Bush je ovlastio Agenciju za državnu sigurnost da prati potencijalne terorističke komunikacije nedugo nakon napada od 11. rujna 2001. godine.

"Ako teroristi telefoniraju nekome u Sjedinjene Države mi moramo znati zašto kako bi zaštitili građane" - ovim je riječima stajalište vlade objasnio predsjednik Bush.

No takvom odlukom predsjednik je zaobišao zakon o prisluškivanju unutar Sjedinjenih Država donesen 1978. godine. Taj zakon obvezuje vlasti da prije početka prisluškivanja Amerikanaca ili stranih državljana koji imaju zelenu kartu, trebaju dobiti nalog od posebnog suda. Kritičari vjeruju da je predsjednik prekršio zakon kad je odobrio prisluškivanje bez sudskog naloga. Senator Russ Feingold, demokrat iz Wisconsina, nedavno je izjavio: "Ono što su Bijela kuća i predsjednik učinili jest donošenje vlastitog zakona bez odobrenja drugih grana američke vlasti."

Neki republikanci također izražavaju bojazan da program špijuniranja unutar Sjedinjenih Država predstavlja prijetnju građanskim slobodama. Nekoliko istraživanja javnosti sugerira da su Amerikanci podjednako podijeljeni oko pitanja je li prisluškivanje bez sudskog naloga opravdano u sklopu rata protiv terorizma.

No predsjednikog glavni politički savjetnik, Karl Rove, nedavno je na jednom skupu republikanaca izrazio uvjerenje da će kontroverzni program pomoći republikancima u ovogodišnjim kongresnim izvorima.

"Republikanci smatraju da se svijet nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine - promijenio. Demokrati imaju zastarjeli pogled, smatraju da je situacija ista kao i prije. To ne znači da demorkati nisu dobri domoljubi. Oni su jednostavno u krivu, potpuno i stalno..." - rekao je Karl Rove.

Politički stručnjaci slažu se da je javnost podijeljena oko navedenog programa špijuniranja i vjeruju da bi to moglo biti jedno od važnijih pitanja na izborima u studenome.Senat će početkom veljače održati svjedočenja o programu prisluškivanja unutar Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG