Linkovi

Traganje za komedijom u muslimanskom svijetu


Jedna holivudska zvijezda ima novi film koji je podjednako i ozbiljan i smiješan. Albert Brooks navodi publiku na smijeh sa svojom globalnom porukom u novom filmu naslovljenom "Traganje za komedijom u muslimanskom svijetu".

Albert Brooks je višekratno nagrađivan glumac i filmski stvaratelj čija se djela često usredotočuju na smiješniju stranu nekih vrlo ozbiljnih pitanja. Njegov najnoviji film, "Traganje za komedijom u muslimanskom svijetu", krcat je smijehom premda se bavi stvarima koje dominiraju vijestima. U filmu, Brooks tumači lik humoriste imenom - gle čuda! - Albert Brooks, koji dobiva iz najviših razina vlasti vrlo važnu misiju. "

Dakle, kako saznajemo, predsjednik - zahvaljujući vlastitom smislu za humor - smatra da se ljude može stvarno razumjeti tek kad se shvati što ih navodi na smijeh. Dakle, naš Albert Brooks dobiva zadatak da provede mjesec dana u Indiji i Pakistanu i da, potom, izvijesti na 500-tinjak stranica što muslimanski svijet smatra smiješnim. Indija - u kojoj 14 posto stanovništva čine muslimani - pozadina je većeg dijela radnje, vodeći našeg humoristu od New Delhija do Taj Mahala. On čak putuje i na tajnu lokaciju u planinskom dijelu Pakistana kako bi otkrio što nasmijava muslimane.

U razgovoru za Glas Amerike, Brooks je govorio o moći komedije, te kako sam vjeruje da komedija može igrati ključnu ulogu u zbližavanju kultura. "Ne može škoditi i u tome je sva divota komedije. Najgore je ako nekoga ne uspijete nasmijati kao što je slučaj s mojim programom u filmu. Dakle, to je najgore što se može dogoditi, ali niti tada nema stvarne štete - nitko nije umro zbog neupjele komedije".

Premda je film komedija, on se bavi nekim vrlo ozbiljnim pitanjima, poput nerazumijevanja između mnogih Amerikanaca i pripadnika muslimanske vjere. Sheetal Sheth, koja tumači glavnu žensku ulogu u filmu, izjavila je za Glas amerike da vjeruje da film širi poruku tolerancije. "Mislim da film govori o potrebi upoznavanja čitavog svijeta i shvaćanja da svi imamo neka uvjerenja o drugima koja nisu točna, te da dosta trebamo učiti jedni o drugima.

Albert Brooks je posebice ostao impresioniran kad je shvatio koliku moć ima osobno poznavanje ljudi. "Dok sam bio na snimanju, shvatio sam da nakon što bih s nekim proveo desetak minuta u smislenom razgovoru, taj netko bi imao pozitivan stav o Americi. Čovjek se osjeća kao da osobno predstavlja čitavu svoju zemlju".

Upravo je to teorija koja leži iza mnogih programa kulturne razmjene. No, ovo je ipak komedija, premda se Brooks nada da će se publika i od srca nasmijati i zamisliti se nad nekim pitanjima.

XS
SM
MD
LG