Linkovi

Spasilačke ekipe u Crnoj Gori pretražuju ostatke vlaka


Spasilačke ekipe u Crnoj Gori pretražuju ostatke putničkog vlaka koji se strovalio u ponor pri čemu je poginulo najmanje 44 osobe, a skoro 200 ih je ranjeno. U vlaku su bila većinom djeca koja su se vraćala sa zimskog odmora. Među poginulima je petero djece do 14 godina. Među ozlijeđenima više od polovice je s teškim tjelesnim ozljedama. Četiri vagona prepuna putnika iskliznuli su iz tračnica oko 15:30 sati kod Bioča, deset kilometara sjeverno od Podgorice, i srušili se u kanjon rijeke Morače. Uzrok nesreće najvjerojatnije je otkazivanje kočnica.

Na liječenju je zadržano 184 putnika. Ravnatelj bolnice priopćio je da je 90 djece primilo medicinsku pomoć na Institutu za bolesti djece. Njih 34 je zadržano na liječenju, a ostali su pušteni kući. Ravnatelj je kazao kako još uvijek ne zna točan broj ozlijeđenih koji su u kritičnom stanju, no na intenzivnoj njezi, dodao je, nalazi se 14 osoba.

Liste ozlijeđenih putnika nalaze se na ulaznim vratima klinike KBC u Podgorici, a lista poginulih bit će izvješena danas poslijepodne. Direktor Željeznice Crne Gore Ranko Medenica izjavio je da se pretpostavlja kako je do nesreće došlo zbog kvara na kočnicama, te je dodao kako su karakteristike pruge takve da pri malo većim brzinama vlak nije mogao ostati u šinama. Prvi i drugi vagon sletjeli su stotinak metara ispod pruge, treći se prevrtao 50 metara, a četvrti se zaustavio na tridesetak metara od šina i putnici u njemu imali su najviše sreće.

Istražni sudac Osnovnog suda u Podgorici Zoran Radović izjavio je da je strojovođa koji je upravljao vlakom uhićen i da će protiv njega vjerojatno biti pokrenuta istraga. Prema odluci crnogorske Vlade od danas je u Crnoj Gori proglašena trodnevna žalost.

XS
SM
MD
LG