Linkovi

NYT: Program obnove Iraka u velikim poteškoćama


New York Times piše o velikim poteškoćama u kojima se nalazi program obnove Iraka vrijedan 25 milijardi dolara. Njujorški dnevnik, naime, došao je u posjed preliminarnog izvješća posebnog američkog inspektora za program obnove Iraka u kojem se ukazuje na niz problema: nedostatak ljudi, pomanjkanje tehničke ekspertize, unutrašnje birokratske borbe, tajnovitost te stalno povećavanje troškova za sigurnost. U navedenom izvješću spominju se i slučajevi borbe State Departmenta i Pentagona oko toga tko će dobiti pojedine ugovore.

Washington Post donosi opširni tekst o jučerašnjim prosvjedima u Washingtonu povodom 33-godišnjice presude u slučaju Roe protiv Wadea kojom je Vrhovni sud praktično ozakonio pobačaj u Sjedinjenim Državama. Ti skupovi održavaju se tradicionalno svake godine od donošenja presude, 22. siječnja 1973., a građani koji brane pravo na pobačaj i oni koji se tome protive stižu u Washington sa svih strana Sjedinjenih Država bučno izražavajući svoje stavove.

Ove godine, kako piše Washington Post, protivnici pobačaja su izrazili optimizam da će Vrhovni sud u skoroj budućnosti donijeti presude koje bi zabranile pobačaj. Protivnici pobačaja kažu da se «društvena plima» mijenja u njihovu korist. U takvom razmišljanju oni ukazuju na dvije nedavne nominacije sudaca u Vrhovni sud od kojih je jedan otvoreno rekao da je otvoren za razmatranje pitanja legalnosti pobačaja u Sjednjenim Državama. Inače, organizatori mimohoda protiv pobačaja procjenjuju da je u manifestaciji sudjelovalo i do 250 tisuća ljudi dok policija vjeruje da ih se okupilo 70 tisuća, stoji u Washington Postu.

XS
SM
MD
LG