Linkovi

Otkriven gen za boju kože


Znanstvenici smatraju da su otkrili gen koji, kako izgleda, određuje boju kože kod ljudi. Mutacija tog gena, kažu, mogla bi objasniti zašto su Europljani razvili svijetlu kožu, dok je koža Afrikanaca ostala tamna.

Razlike u boji kože često su izazivale predrasude ili diskriminaciju. Jedna studija, objavljena nedavno u časopisu "Science", kaže da bi razlike u boji kože između potomaka drevnih Europejaca i Afrikanaca mogle biti objašnjene jednom jedinom mutacijom u više od tri milijarde dijelića ljudskog genoma. Kako izvješćuju znanstvenici, postoje dvije verzije gena koji određuje pigmentaciju kože. Jedna je verzija uobičajena u DNK Afrikanaca. Drugu se može naći kod većine Europejaca. Vjeruje se da se mutacija dogodila prije više desetaka tisuća godina, kada su ljudska bića počela migrirati prema sjeveru, iz Afrike u Europu.

Voditelj studije dr. Keith Cheng, s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Pennsylvanije, ponajviše je fasciniran otkrićem da se uzrok stoljeća nepravdi i patnji u ljudskom društvu može pripisati slučajnoj promjeni samo jednog slova u abecedi života ljudskih bića - jednog između tri milijarde, ističe on. Francis Collins, koji vodi projekt američke vlade kartografiranja ljudskog genoma, kaže da se novootkriveni gen ne bi trebao smatrati genom rase. Rasa je, kaže, društvena ideja koja uključuje i prebivalište i obiteljske tradicije. Ovo otkriće najočiglednije dokazuje kako boji kože ne treba pridavati enormnu važnost, jer ju se molekularnim istraživanjima može potpuno demistificirati, kaže dr. Collins.

Mnogi upozoravaju da će diskriminacija na osnovi boje kože i dalje trajati unatoč ovom genetskom otkriću. Ted Shaw, vodeći odvjetnik organizacije za zaštitu građanskih prava National Association for the Advancement of Colored People, kaže da prosječne osobe neće pročitati izvješće u časopisu "Science", niti će o tom otkriću išta saznati. Malo je vjerojatno da će se stavovi prosječnih ljudi promijeniti preko noći zbog znanstvenih istraživanja, smatra on. Dr. Cheng, s druge strane, ne ulazeći u društvene dimenzije otkrića gena za boju kože, vjeruje da će ovo otkriće na koncu rezultirati novim metodama liječenja raka kože i drugih bolesti kože.

XS
SM
MD
LG