Linkovi

Kineski sedan - hit sajma automobila u Detroitu


U Detroitu, u saveznoj državi Michigan, završen je tradicionalni sajam automobila koji je ove godine posjetilo 750 tisuća ljudi. Radi se o najvećem sajmu automobila u Sjedinjenim Državama i jednom od najvećih na svijetu gdje veliki američki proizvođači, ali i druge svjetske marke predstavljaju svoje novitete. Ove godine, po prvi put u povijesti ovog 99-godišnjeg sajma, svoj automobil na američkom tržištu predstavila je jedna kineska kompanija.

Premda je predstavila samo jedan automobil, na sajmu se najviše govorilo o kineskoj kompanija Geely. Tri velika američka proizvođača, General Motors, Ford i Chrysler, potrošili su milijune dolara na blještavo predstavljanje više desetaka novih modela. Jednostavni izložbeni prostor kineskog Geelya čak nije u glavnoj izložbenoj dvorani već u hodniku.

Automobil koji je predstavljen je manji sedan s četiri vrata i vrlo niskom cijenom. Utemeljitelj kompanije, Shufu Li, izrazio je nadu da će do 2008. godine početi s prodajom automobila na američkom tržištu: "Kad dođemo na američko tržište ciljat ćemo na kupce nižih i srednjih platežnih mogućnosti. Naš će se automobil prodavati za manje od deset tisuća dolara."

Geely proizvodi automobile tek odnedavno, počeo je prije manje od deset godina, a prošle je godine kompanija prodala svega 150 tisuća automobila. Plan za američko tržište je da se u prvoj godini proda 25 tisuća. Ovakva razina prodaje ne bi trebala zabrinjavati američke proizvođače no Geely nije jedini. Još jedna kineska kompanija, Chery, najavila je dolazak na američko tržište.

Analitičarka automobilskog tržišta, Rebecca Lindland, kaže da američki proizvođači ne bi trebali otpisati kompanije poput Geelya, no isto tako dodaje da bi i Geely u Americi mogao imati problema: "Bilo bi lakomisleno reći da se ne radi o ozbiljnoj prijetnji. No vjerujem da oni možda potcjenjuju probleme s kojima bi se mogli suočiti na američkom tržištu. Čak i kompanije s dugom tradicijom, poput General Motorsa i Forda, imaju probleme s razumijevanjem što kupci zaista žele. Dakle nije lako samo tako pojaviti se na američkom tržištu i prodati 50 tisuća automobila."

Početne ocjene i test vožnje za Geely prilično su dobre. Inženjer u Chrylseru Dennis Pasco vjeruje da američki proizvođači trebaju biti zabrinuti: "Ako njihovi automobili budu imali prosječnu kvalitetu i sigurnost te se budu prodavali po cijeni od deset tisuća dolara, onda će nam predstavljati problem. Sigurno je da ćemo dobiti veću konkurenciju."

U slobodnom prijevodu Geely znači sreća no kineski proizvođač trebat će ipak nešto više od sreće ako želi uspjeh na američkom tržištu.

XS
SM
MD
LG