Linkovi

NYT: Neuspjeh Pakistana u borbi protiv al-Qaide


Dvije godine nakon što je pakistanska vojska pokrenula operacije za iskorjenjivanje al-Qaide u plemenskim područjima uz granicu s Afganistanom, pakistanski dužnosnici kažu da je vojna kampanja zastala, da su lokalne političke vlasti nemoćne, a da su militanti jači nego ikada, izvještava New York Times.

Vjeruje se da se u tom području nalaze vođa al-Qaide, Osama bin Laden, i njegov zamjenik Ayman al-Zawahiri. Pakistanski dužnosnici ukazuju na mogućnost da su se vođama al-Qaide možda priključile stotine stranih boraca iz arapskih zemalja, Središnje Azije i zemalja Kavkaza. Kako prenosi New York Times, militanti su prošle godine ubili 108 provladinih plemenskih vođa, četiri-pet vladinih dužnosnika, doušnika te dva lokalna novinara.

Pakistanska vojska, navodi se dalje, sve se rjeđe odlučuje na izlaske iz svojih baza u Sjevernom i Južnom Waziristanu. Situacija se dodatno pogoršala, kaže jedan dužnosnik dodajući: nitko se ne usudi podignuti svoj glas protiv Talibana. Redovi ekstremista dodatno su se popunili nakon vojnih akcija pakistanske vojske u kojima je ubijeno najmanje 40, a ranjeno više od 600 civila.

A nakon još jedne rudarske nesreće u Zapadnoj Virginiji Bushova administracija razmatra načine za unaprijeđenje sigurnosti u rudnicima, piše Los Angeles Times. Suočena s kritikama zbog svog pristupa sigurnosnim propisima, administracija će već ovog tjedna formalno predložiti ideje za unaprijeđivanje opreme i tehnologije koja se koristi u spasilačkim akcijama u rudnicima. Vlada već provodi istragu nesreće u rudniku Sago u kojoj su poginula 12-torica rudara, a vladina istraga očekuje se i u slučaju najnovije pogibije dvojice rudara u požaru.

XS
SM
MD
LG