Linkovi

Počinje pravna bitka za izručenja kapetana Dragana


Dragan Vasiljković, optužen za ratne zločine, nalazi se u zatvoru u Sydneyu dok započinje pravna bitka glede njegova izručenja Hrvatskoj. Australski državni tužitelj Philip Ruddock izjavio je da postoji cijeli spektar pitanja koje valja razmotriti prije negoli se izda nalog za njegovo izručenje.

Australija ima s Hrvatskom ugovor o izručenju tako da je vladi u Zagrebu sad na raspolaganju šezdeset dana da predstavi dokaze australskom sudu koji će odlučiti sudbinu kapetana Dragana. Ovaj osumnjičenik za ratne zločine stalno je bio nastanjen u Perthu, a do uhićenja je došlo sinoć u sjeverozapadnom predgrađu Sydneya Liverpoolu.

Policija je na temelju Interpolovog naloga upala u njegov iznajmljeni stan u 23:55 po lokalnom vremenu i privela ga na Središnji lokalni sud u Sydneyu. Vasiljkoviću je danas isti sud odbacio zahtjev za puštanje na slobodu uz jamčevinu, a sljedeće njegovo pojavljivanje pred sudom zakazano je za 27. siječnja. Njegov odvjetnik Brad Slowgrove je izjavio kako ne postoje valjani dokazi koji bi opravdali zadržavanje Vasiljkovića u pritvoru.

Nakon povratka u Australiju 2004. godine, Vasiljković je živio pod imenom Daniel Snedden i radio je kao instruktor golfa u jednom centru srpskih iseljenika u Perthu, gdje mu žive majka i brat. Prošle godine njegov stvarni identitet otkrio je list Weekend Australian.

Australija neće izručiti kapetana Dragana ukoliko mu u Hrvatskoj prijeti smrtna kazna za navodne ratne zločine. Subotnji Sydney Morning Herald navodi riječi australskog državnog tužitelja Philipa Ruddocka da je to "stav australske vlade glede izručenja, kao i uzajamne suradnje u istragama glede kriminalnih radnji", te da je tako propisano australskim zakonom. Isti list piše u današnjem izdanju da iako će sud odlučiti o izručenju kapetana Dragana, konačna odluka bi ipak mogla biti u rukama ministra pravosuđa Chrisa Ellisona.

XS
SM
MD
LG