Linkovi

Condoleezza Rice najavila veliko restrukturiranje američke diplomacije


Američka državna tajnica Condoleezza Rice najavila je veliko kadrovsko restrukturiranje u američkoj diplomaciji u kojima će stotine diplomatskog osoblja iz europskih zemalja i sjedišta State Departmenta ovdje u Washingtonu biti prebačeno na dužnosti u regiji Srednjeg istoka, i drugim mjestima. Kako piše Washington Post, gospođa Rice je ove izmjene nazvala "transformacijskom diplomacijom".

U svom govoru na Sveučilištu Georgetown američka državna tajnica je jučer rekla da kultura službe u diplomaciji i ideje o napredovanju u karijeri treba preusmjeriti sad kad je okončan Hladni rat, a Sjedinjene Države se bore s transnacionalnim prijetnjama kao štio su terorizam, krijumčarenje narkotika i širenje bolesti. "Najveća prijetnja sad se pojavljuje unutar država, a ne više između njih" – rekla je u svom govoru sinoć državna tajnica Condoleezza Rice, dodajući da je "temeljni karakter režima sad važniji negoli međunarodna distribucija moći".

Kao dio promjena Condoleezza Rice je objavila da diplomati više neće biti promicani na više položaje u State Departmentu ukoliko nisu odrađeno vrijeme proveli na službi na nekom od opasnijih položaja, ako nisu stekli adekvatnu stručnost u bar dvije regije svijeta i ako ne govore tečno bar dva jezika – navela je kineski, arapski i urdu, kao poželjne primjere.

Američka državna tajnica je napomenula da State Department ima otprilike isti broj osoba na službi u diplomaciji u Njemačkoj – koja ima 82 milijuna stanovnika – kao i u Indiji koja broji više od milijardu stanovnika. Kao prvi korak 100 mjesta će iz Europe biti odmah premješteno za proširena veleposlanstva u zemljama kao što je Indija, Kina i Libanon.

Među drugim mjerama Državno će tajništvo proširiti korištenje interaktivnih web sajtova koje vodi američka diplomacija za komuniciranje sa stranim državljanima, promicat će uspostavu snaga za brzo reagiranje koje bi se nosile s regionalnim problemima, te će uspostaviti tješnju suradnju s vojnim dužnosnicima kako bi se promicala stabilnost u zemljama nakon sukoba – najavila je sinoć u svom govoru na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu američka državna tajnica Condoleezza Rice.

XS
SM
MD
LG