Linkovi

Smiješna strana znanosti u 'Analima nevjerojatnih istraživanja'


Znanost je ozbiljna stvar, ali to ne znači da u vezi s njom nema elemenata kojima se može smijati. A, lakša – a koji put i smiješnija strana znanosti – prikazana je na našem današnjem izboru za 'websajt tjedna'.

"Anali nevjerojatnih istraživanja", bilo u tiskanom izdanju ili na internetu, na adresi improbable.com, pokazuju da u znanosti ima mnogo toga smiješnog. "Radi se o stvarima koje prvo navode ljude na smijeh, a onda se nad njima zamisle. Mnoge od tih stvari imaju stvarne veze sa znanošću. "Anali nevjerojatnih istraživanja" mjesto su na kojem su okupljene stvari vezane uz znanstvena istraživanja, koje su ljudi zamijetili kao smiješne bilo gdje u svijetu," kaže Marc Abrahams, jedan od onih koji prikupljaju takve podatke i objavljuju ih u ovim neobičnim analima.

Ova je publikacija i pokrovitelj godišnje svečanosti dodjele nelaskavih i smiješnih Ig Nobelovih nagrada. Ig Nobelove nagrade nerijetko su uručivali pravi Nobelovci, ali su dobitnici tih nagrada možda malo manje štovani u znanstvenim krugovima. "Zamislite, recimo, fizičare koji koriste ogromne magnete da bi levitirali žabe. Ili, jedna je znanstvenica izumila budilicu koja bježi – ne vremenski, nego prostorno! – i sakriva se po sobi sve dok ju osoba izložena takvom buđenju ne pronađe i isključi," kaže Marc Abrahams.

Ig Nobelom bio je nagrađen i neopjevani izumitelj karaoke naprave. Ali, Marc Abrahams kaže da humor ima i ozbiljnu ulogu u često vrlo kompetitivnom i stresnom svijetu znanosti: "Većina znanstvenika ustvari ima dobar smisao za humor. Kad se bolje razmisli i moraju ga imati, jer im je svakidašnji posao uglavnom vrlo frustrirajući: moraju razotkriti pozadinu stvari koje drugi uopće ne mogu shvatiti. To znači da većinom doživljavaju neuspjehe, a tek rijetko uspjeh. Uz malo smisla za humor, život znanstvenika postaje lakši, a posao ide vedrije."

Ako se i vi želite smijati znanosti, pogledajte "Anale nevjerojatnih istraživanja" na internetskoj adresi improbable.com.

XS
SM
MD
LG