Linkovi

Natsios: 'Sjedinjene Države će nastaviti podržavati razvoj demokracije u svijetu'


Andrew Natsios, koji odlazi s čela USAID-a, američke Agencije za međunarodni razvoj, kaže da će Sjedinjene Države nastaviti podržavati razvoj demokracije u svijetu. Gospodin Natsios izjavio je da je zadovoljan s globalnim napretkom, premda ga zabrinjavaju 'anti-demokratske tendencije u Rusiji'.

Po riječima Andrewa Natsiosa američka vanjska politika je neodvojivo povezana s očuvanjem vrijednosti zapadne civilizacije, te da - za razliku od tiranije - demokracija ne može biti nametnuta izvana, ona mora proizići iz društva u konkretnoj zemlji.

U svom oproštajnom govoru, direktor Agencije za međunarodni razvoj je rekao da 'Sjedinjene Države sebe smatraju saveznikom i zaštitnikom, ali ne i tvorcem demokracije'. "Moramo uzeti u obzir da Sjedinjene Države ne mogu proizvesti demokraciju. Međutim mi možemo i moramo stvoriti mogućnosti da sami građani preuzmu kontrolu nad vlastitim životima i svojim zemljama' - rekao je Andrew Natsios.

On je dodao da je ohrabren demokratskim napretkom u većini zemalja bivšeg komunističkog bloka, ali i da ga brine nazadovanje u Rusiji: "Zabrinuti smo pravcem u kojem se Rusija kreće. Čini se da je u nekim sektorima došlo do smanjenja gradjanskih sloboda te do represije gradjanskog društva, primjerice u slučaju nedavnih amandmana na zakon o nevladinim organizacijama."

Dosadašnji prvi čovjek USAIDa-a kaže da je određen broj balkanskih zemalja politički i ekonomski toliko napredovao da im pomoć USAID-a više nije potrebna, te da 'sredstva za programe demokracije za središnju i istočnu Europu, poznatim pod nazivom SEED program, neće vječno biti na raspolaganju.' "Kongres je zajedno s Uredom za upravu i proračun donio odluku o smanjenju financiranja za zemlje za koje se čini da će uskoro prerasti okvire našeg programa, kao što su Bugarska i Rumunjska. Za te zemlje, kao i za Rusiju, postoje planovi postupnog ukidanja pomoći. Ja se privatno ne moram obvezno slagati s tim odlukama, ali ćemo bez obzira na to provesti ono što je Kongres odlučio" - rekao je Andrew Natsios.

Pomaganje gospodarstava mladih demokratskih država također je od temeljne važnosti, jer će vjera u demokraciju u tim zemljama opasti ako njihove demokratske izabrane vlasti budu izgledale nekompetentno i nesposobno kada je u pitanju ispunjavanje očekivanja građana - smatra Andrew Natsios.

Andrew Natsios je nakon dugogodišnjeg vodjenja USAID-a angažiran kao profesor na sveučilištu Georgetown u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG