Linkovi

Europa ranjiva na terorističke napade poput onih na SAD u rujnu 2001.


"Washington Post" piše kako je Europska unija iznimno ranjiva na terorističke napade tipa onih na New York i Washington, u rujnu 2001. godine. Naime, zračni prostor iznad zemalja članica podvrgnut je čitavom mozaiku različitih zakonskih mjera pojedinih zemalja. To postaje tim akutnije kada se shvati da je u slučaju pojedinih zemalja zračni prostor tako mali da ga zrakoplov preleti za nekoliko minuta.

Washingtonski list citira neke europske stručnjake koji kažu da je monitoring neba najmanji problem jer su tu angažirani kapaciteti i civilnog zrakoplovstva i NATO saveza. I sposobnost dizanja borbenih zrakoplova u zrak iznimno je brza. Ali, tu i prestaje pitanje brzog i jednostavnog. Zakoni nekih zemalja zabranjuju obaranje putničkih zrakoplova pod bilo kojim uvjetima. U Njemačkoj, nedavno usvojen zakon daje ministru obrane ovlast da naredi obaranje otetog zrakoplova, ali se o zakonu tek treba izjasniti sud. Uglavnom, premda dužnosnici ne žele govoriti kakve se konkretne mjere zaštite provode, neki eksperti smatraju da je težište stavljeno na obavještajni rad i prevenciju otmica.

"New York Times" se bavi – kako je to nazvao – početkom predsjedničke predizborne kampanje senatorice Hillary Rodham Clinton. U tom smislu, kao znakovit pokazatelj kako početi kampanju bez da ju se ustvari počne, ovaj list navodi njezin komentar od prije par dana u kojemu je oštro napala republikance u Kongresu, rekavši da, kao većina, vode Zastupnički dom poput 'plantaže'. Njezina je primjedba izazvala lavine reakcija sa svih strana, uključujući i one koji zamjeraju asociranje na robovske dane crnaca. No, kako ističe njujorški list, najvažnije je da se senatorica Clinton – ako joj je to bila želja – našla u središtu pozornosti svih medija barem dva dana.

"USA Today" piše da Sjedinjene Države preuzimaju vodeću ulogu u borbi protiv ptičje gripe povećavanjem pomoći za globalnu prevenciju na 330 milijuna dolara. Ta će pomoć biti objavljena – kako piše ovaj list – danas u Pekingu, na donatorskoj konferenciji za borbu protiv ptičje gripe.

XS
SM
MD
LG