Linkovi

Pola milijarde dolara potrebno za borbu protiv ptičje gripe


Na donatorskoj konferenciji u Pekingu stručnjaci za ptičju gripu iznose argumente u nadi da će prikupiti pola milijarde dolara za koju Svjetska banka i Svjetska zdravstvena organizacija tvrde da je potrebna u borbi protiv ove smrtonosne bolesti.

Dužnosnica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chen izjavila je na ovom skupu da postoji velika šansa da će doći do epidemije iako vremenski okvir i težina još nisu izvjesni. Gospođa Chen je rekla da će novac utrošen na borbu protiv ptičje gripe biti neznatan u odnosu na ekonomske gubitke do kojih bi došlo u slučaju pandemije. Na konferenciji je Europska unija najavila povećanje svoje pomoći na 120 milijuna dolara.

Stručnjak američke industrije osiguranja Steven Weisebart izjavio je da bi pandemija ptičje gripe mogla ubiti milijune Amerikanaca i koštati osiguravajuće kompanije oko 133 milijarde dolara. Prema ovim podacima, to je dvostruko veći iznos od onoga što te kompanije sad plaćaju godišnje u prosjeku za pojedinačne i grupne police. Međutim, gospodin Weisbart je rekao kako je vrlo teško procijeniti ljudske i ekonomske gubitke od potencijalne pandemije ptičje gripe. Prosječno godišnje u Americi od obične gripe umire oko 36 tisuća ljudi.

XS
SM
MD
LG