Linkovi

Apple u zamahu nakon fenomenalnog uspjeha iPoda


Kompanija Apple Computers ostvarila je odličnu prodaju tijekom 2005, zahvaljujući dijelom iznimno popularnom iPodu, koji pokriva 83 posto svog tržišta. Uz to, Apple pokušava revolucionirati prodaju svojih kompjutera.

Godišnja konvencija Mac World održana je ovaj mjesec u San Franciscu, gdje su se okupili vjerni štovatelji Maca da proslave prošlogodišnji uspjeh i prisustvuju predstavljanju novih proizvoda. Osnivač i direktor Applea Steve Jobs prikazao je najnovijeg iMaca, dva do tri puta bržeg od svog prethodnika, iMaca G5, zahvaljujući novom mikroprocesoru tvrtke Intel. Godinama, Apple se držao podalje od Intela preferirajući vlastitu tehnologiju, ali sada čelnik Applea ne skriva entuzijazam oko novog partnerstva: "Ugrađujemo u svoje proizvode najnoviju i najbolju tehnologiju - novi Intelov čip Core Duo. To je zapanjujući procesor."

Novi iMac najnoviji je proizvod u rastućem nizu naprava i napravica koje je Apple pustio na tržište zadnjih nekoliko godina. Ova kompanija uživa neslućeni uspjeh sa svojim najpopularnijim proizvodom, digitalnim glazbenim playerom iPodom. Samo za blagdanske sezone 2005, Apple je prodao 14 milijuna iPodova, što mu je pomoglo i u ostvarenju dosad najveće prodaje od 5 milijardi i 700 milijuna dolara. Ukupno je do sada prodano 42 milijuna iPodova. Najnoviji modeli iPoda omogućuju ne samo uživanje u glazbi, nego i u videu, pa čak i u televizijskim emisijama, 'skinutim' s interneta pomoću programa iTunes.

iPod je toliko popularan i sveprisutan da druge kompanije dizajniraju svoje proizvode sa specijalnim dodacima za iPode. Primjerice, Levi Strauss planira novu liniju traperica - Redwire DLX - s posebnim džepom za iPod i drugim džepom s ugrađenim kontrolama za player. Traperice će se prodavati po cijeni od 200 dolara.

Vlastiti iPod može se učiniti jedinstvenim i pomoću drugih dodataka - zaštitnih etuija, koji se nude u desecima modela i dizajna, zatim zvučnicima, te drugim napravicama. Za ljubitelje iPoda, uostalom, - kao što pokazuju prodajni podaci - ništa nije previše, a niti preskupo.

XS
SM
MD
LG