Linkovi

Hrvatska dobila pristupno partnerstvo s EU


Da bi se izmijenila jedna riječ iz uredbe Europske unije i iz drugog njezinog dijela izbacio višak, bila je potrebna standardna procedura s prijedlogom iz euro-Komisije, potom odlukom Vijeća ministara i, konačno, jučerašnjim izjašnjavanjem Europskog parlamenta, sve na desetak stranica različitih dokumenata i uz pozivanje na ranije odluke.

Na kraju procedure i iza hrpe papira, Hrvatska je u odnosima s EU umjesto europskog partnerstva dobila pristupno. Načela, prioriteti i uvjeti partnerskog odnosa Unije i njezine buduće članice evoluirali su i izmjenom vrste partnerstva.

Europsko je rezervirano, odlukom summita u Solunu 2003., za sve zemlje zapadnog Balkana tada potencijalne kandidate za EU. Postavši kandidatskom državom i skupa s otvaranjem pregovora, Hrvatska je ušla u novu fazu što je zahtijevalo i ove promjene u Unijinoj originalnoj uredbi. Izmjene u uredbi priznale su promjene u položaju Hrvatske na njezinom integracijskom putu.

«Ovo je prvi korak u procesu integriranja, korak koji će učvrstiti položaj Hrvatske u pregovorima o članstvu», izjavio je predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Elmar Brok, inače i parlamentarni izvjestitelj za ovu promjenu.

Promjena europskog u pristupno partnerstvo bila je potrebna i stoga da se Hrvatska poravna s Turskom. Budući da su obje zemlje startale pregovore 3. listopada prošle godine i trenutno su u istoj fazi procesa moralo ih se i formalno izjednačiti prema kategoriji partnerstva.

U izmijenjenoj uredbi stoji dodatak da je pristupno partnerstvo dio procesa stabilizacije i pridruživanja. Izmijenjene su riječi formalno potvrdile promjenu u statusu Hrvatske, no, kako reče eurozastupnik Brok, to je tek prvi korak u integracijskom procesu. Ali i nova potvrda da će se proširenje Unije nastaviti i da je Hrvatska njegov dio.

XS
SM
MD
LG