Linkovi

McCain: 'Od naše vojne opcije postoji jedino jedna gora stvar – a to je Iran s nuklearnim oružjem'


Senatori iz obje glavne američke stranke podržali su jučer ideju da se po brzom postupku spriječe iranske ambicije u vezi s razvojem nuklearnog naoružanja. Kako javlja Michael Bowman, izjave dvojice utjecajnih senatora stižu u trenutku kada Teheran naglašava svoje pravo da nastavi s nuklearnim projektom te traži da se prijepor riješi diplomatskim putem.

John McCain, republikanski senator iz Arizone, izjavio je da iranske ambicije na nuklearnom planu predstavljaju najozbiljniji izazov Americi od kraja Hladnog rata – ako se ne računaju teroristički napadi iz 2001. godine. U interviewu za mrežu CBS, McCain je rekao da problem treba postaviti pred Vijeće sigurnosti: "Treba otići u Ujedinjene narode, kako bi se ishodile sankcije. Ako nam se Rusi i Kinezi ne pridruže, trebamo se na tome angažirati sa zemljama koje se s nama slažu. Od naše vojne opcije postoji jedino jedna gora stvar – a to je Iran naoružan nuklearnim oružjem."

Senator John McCain je rekao da je svjestan da su američke oružane snage prilično 'rastegnute' na globalnom planu, prvenstveno zbog angažmana u Iraku. Međutim, 'u vezi s Iranom treba ostaviti otvorenom i vojnu opciju' – rekao je ovaj bivši republikanski predsjednički kandidat. "Budimo pošteni. U Iraku imamo veliku vojnu misiju. Međutim to ne znači da nemamo i druge vojne opcije. Reći da ni pod kojim uvjetima nećemo koristiti vojne opcije koje su nam na raspolaganju – bilo bi naprosto ludo", rekao je ovaj republikanski senator.

Iranska je vlada nedavno obnovila svoj nuklearni projekt za koji tvrdi da ima isključivo mirnodopsku svrhu. Iranski je vrh u niz navrata u pitanje dovodio pravo nuklearnih supersila da – kako je rečeno – 'diktiraju koje zemlje smiju razvijati mirnodopsku nuklearnu tehnologiju, a koje ne.' Iranski je predsjednik prekjučer izjavio da njegova zemlja neće odustati od svog nuklearnog projekta, pa makar ju se i prijavi Vijeću sigurnosti.

Demokratski senator iz Indiane Evan Bayh smatra da se Iranu ne može vjerovati. U intervjuu za CNN, Bayh je potkrijepio ovu svoju izjavu činjenicom da je iranski predsjednik nedavno pozvao na 'brisanje Izraela sa svjetskog zemljovida', te da je nacistički holokaust nad Židovima nazvao 'mitom'. Takve izjave ukazuju da je u Teheranu na vlasti ekstremni i iracionalni režim – rekao je Evan Bayh.

"Iran prednjači u podršci terorizmu na svjetskom planu. Iran predstavlja prijetnju. Lijepe riječi u ovom slučaju neće imati učinka. Trebamo se poslužiti diplomacijom, ekonomskim sankcijama i drugim mjerama, kako ne bi trebali koristiti vojnu opciju. U svakom slučaju, došao je trenutak za akciju. Sjedinjene su se Države po pitanju Irana zavaravale godinama" - smatra Evan Bayh.

On je kritizirao vladu predsjednika Busha zbog toga što je – kako je rekao – sve do sada ignorirala iransku prijetnju.

Predsjednik George Bush se prošli tjedan također osvrnuo na anti-izraelske izjave iranskog vrha rekavši da su one 'neprihvatljive'. 'Dovršenje iranskog nuklearnog projekta dopustilo bi Teheranu da – kada je u pitanju Izrael - s riječi prijeđe na djela' – rekao je predsjednik Bush. Američki je predsjednik upozorio da se Iranu ne smije dopustiti da posjeduje nuklearno naoružanje.

XS
SM
MD
LG